Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Къща за гости „Родопски хан“ в с. Врата и Белинташ

Лято е и е време да се отдадем на приятни разходки и планините. С. Врата, както и близкото до него с. Мостово са прекрасни малки селца с впечатляващи планински гледки, съвсем близо до Асеновград в полите на Централни Родопи. Намират се на 30 км. югоизточно от Асеновград.

Къща за гости „ Родопски хан“ е с 6 стаи, голяма вътрешна механа с камина, и хубава тераса с изглед към планината. В стаите има възможност да се настанят 15-16 човека.

Къща за гости „Родопски хан“
Къща за гости „Родопски хан“

Всяка стая е със санитарен възел. Кухничката към механата е малка, но за кратък престой се намира решение. Има двор, окосен и поддържан, с люлки за децата.

Къща за гости „Родопски хан“

Непосредствено над селото е „надвиснал“ скалният монолит и тракийско светилище Белинташ  1225 м., откъдето се открива гледка отвисоко на 360 градуса на тази част на планината Родопи.

Белинташ

Белинташ е скала под формата на малко плато, носеща следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект, датиращ от енеолита, който е бил използван за ритуални нужди от населяващите района племена, като самата му същност и предназначение не са напълно изяснени. Съществуват и хипотези,  че по времето на траките, съществуващото древно светилище е било посветено на бог  Сабазии.

На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 m, с надморска височина 1225 m.  Разположено е на голяма площ – около 5 декара.

Прехода от с. Врата до Белинташ е лек и приятен. За около 1 час с лека трудност.

Белинташ
Белинташ

Има няколко по-трудни участъка, които са леко по-екстремни и се минава с повишено внимание и удобни спортни обувки разбира се.  

Белинташ

Пътя до новопостроената църква „ Светият кръст“, осветена през 2015г е достъпен и за лек автомобил. След това около 30-40 мин пеш. Разкриват се чудни гледки и в четирите посоки, към околните села, та чак до Кръстова гора. От съседното село Мостово има еко пътека до Кръстова гора и природната забележителност Караджов камък.

Караджов камък

Всяка втора събота на месец юли се организира традиционен събор. 

Подобни статии

Тридневна разходка в област Пулия – Бари, Алберобело, Мартина Франка, Матера, Монополи

ПулияПулия е тока на ботуша. Има 800 км плажна ивица. А Бари е нейна столица. Бари е град, разположен на югоизточния бря...

Вили и къщи за гости в околностите на Габрово

Къща Даскалов  местност Червена локва (до Габрово)  Хубава голяма вила, строена през социализма, но реновирана и по...

Прекрасната Словения

Словения е малка европейска страна и най-богатата от бившия източен блок. Чувайки името й, всеки среднограмотен първо я свърз...

Приключенски уикенд - в пещера „ Голубовица“ , „Ухловица“ и „Алпийски тролей“

Колкото и да недоволстваме от политическото управление на милата ни родина, никой, никога не е казвал, че България не е прек...