Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

По красотите на Неапол, о. Капри, Амалфи, Равело, Позитано и Помпей

Амалфийското крайбрежие е привлекателна дестинация, предлагана от всички туристически агенции. Като варианти, цените варират от 800лв до 1500лв., в зависимост дали е с автобус или със самолет. Допълнителните екскурзии – до Капри и най-красивите градове по Амалфийското крайбрежие са около 250-300лв., и то без включени входове по музеи, вили, фуникуляри, лифтове, корабчета.

Естествено, като посмяташ малко разходи, залепваш на компютъра и за ден – два – три си готов със собствена организирана екскурзия за двойно по-малко пари.

Самолета София – Неапол е на Wizzair, разбира се. Удобно е, да е по-ранен полет, но когато се окаже, че полета е единствен и е вечерен, така или иначе избор няма. Продължава около 1ч и 10 мин някъде и в повечето случаи закъснява. В Неапол от летище – Capodichino, има удобни автобуси – https://www.naplesinsider.com/en/alibus , които спират на Централна гара – Piazza Garibaldi, както и на Piazza Munichipio – на пристанище Molo Beverello ( откъдето тръгват и фериботите за о. Капри и др.) Пътува се около 40мин до пристанището. Цената е 5 evro, и се плаща директно на шофьора. Ние резервирахме – хотел „Bella Capri”, точно срещу Molo Beverelo – с забележителна гледка към пристанището, и красивия изгрев над Везувий.

Изгрев над Везувий
Изгрев над Везувий

Дали ще си резервирате хотел на Пристанището или на гара Гарибалди, е определящо най-вече в каква посока ще потеглите на следващата сутрин. Имайте предвид, че присъствието на множество съмнителни елементи около гарата, може и да ви постъписа малко, но не се шашкайте. Дръжте си здраво багажа и спокойно, карабинерите се въртят постоянно в региона.

Ако ли пък сте решили да прекарате още един ден в Неапол, за да обиколите забележителностите му и да се насладите на шарения, забързан, енергичен и многостранен лик на този кипящ от енергия град, най-подходящо е да отседнете в някое b&b хотелче в историческия център на града- около Piazza Dante или Piazza San Domenico Maggiore.

Domus Sansevero
Domus Sansevero

Мога да ви препоръчам – Domus Sansevero. Около малкото площадче кипи живот през цялата нощ, а изпълненията на улични музиканти и туристическите атракции ще ви оставят приятен спомен от нощите на Неапол.

Domus Sansevero

В цялата област има интернет достъп, който ще ви е полезен спътник навсякъде, особено за да се ориентирате в малките, тесни улички в центъра на града.

Domus Sansevero
Domus Sansevero

Поемете за о. Капри рано сутринта. Билета за ферибота е 21 evro, от касите на Molo Beverello  а до острова се стига за около 40мин. Има с няколко евро по евтини билети, но те са за по-големите товарни ферита, които са и доста по – бавни.

На острова ви препоръчвам първо да направите обиколка на острова с лодка. Билетите са 18-19 evro, и се купуват на метри от пристана, на който ще ви спре ферито.

остров Капри

Обиколката си заслужава, защото ви дава възможност да се дoближите максимално до Faraglioni и да се насладите от близо на тези великолепни природни творения. Като време отнема около 45 мин.

обиколка с лодка
обиколка с лодка до Faraglioni

От същите каси се вземат билети и за посещение на Blue grotto (Синята пещера) – 18 evro, макар и не винаги да може да се посети поради височини на приливите, вълнения и др. Имайте предвид, че освен 18 евро, за влизане в самата пещера се доплаща още 14 evro  на по-малките лодки, които ще ви поемат,  за да влезете с тях в пещерата.

След вълнуващата обиколка на острова с фуникуляр поемете към центъра на град Капри. Самия фуникуляр е срещу пристанището, но касата е веднага в дясно, като излезете от пристанището. Цената е 2 evro.

Същата е цената за вътрешния транспорт на острова за всяко пътуване.  Фуникуляра е до главното площадче на Капри – Piazza Umbertо I.  

Най-важните забележителностти на Капри ги има във всеки сайт, но определено си заслужават – Giardini di Augusto, с невероятните гледки към морето, и Via Krupp.

Giardini di Augusto
Giardini di Augusto
Via Krupp
Giardini di Augusto

Villa Lysis и Villa Jovis остават в източния край на острова, поради което ви трябва повече време за да видите и тях. Специално за Giardini di Augusto и villa Lysis, ще ви трябват електронни билети, от сайта: www.citadicapri.it. Близко до великолепните градини е и манастирчето Saint Jame’s.

След тази част на Капри, е време за другия град на острова – а именно Анакапри. От Piazza Umbertо I, поемете точно в срещуположна посока на Фуникуляра и от касата, и добре организираната автогара на малки минибусчета, отново за 2 evro, към Анакапри. Първата спирка на Анакапри е точно до лифта, с който за 12 evro ще се качите на връх Monte Solaro. Билета само за нагоре е 9 evro, но според мен не се лъжете, че лесно ще слезете. Това не са нашите зелени прохладни планини, където се крием през лятото.

Лифт към Monte Solaro.

Горе на върха, е усещане, което дълго се помни – невероятни гледки към Фаралионите и лазурносиньото море, снимки, усмивки, а после надолу по лифта, отново изпивайки с очи белите фасади на малките къщички и хотелчета.

връх Monte Solaro

Анакапри е по-подходящ според мен за нощувка, леко по -евтино и спокойно, а и предлага незабравими гледки към залеза. На Анакапри – villa San Michele и Фара ( Faro di Punta Carena) – също страхотно място за снимки на залеза. До късно през нощта се движат и бусчета, с които после да се придвижите до центъра на градчето.

За целия остров Капри, за да се насладим на всички прекрасни негови кътчета един цял ден не стига. Колкото повече време можете да си осигурите, толкова по-добре.

А от там – към Амалфи с ферибот, или Соренто, ако решите там да ви е отправната точка за Амалфийското крайбрежие.

Пътищата по цялото Амалфийско крайбрежие са тесни, стръмни, със сериозни завои, натоварени през туристическия сезон, няма места за паркиране и не се препоръчва да се тръгва на обиколка по крайбрежието с автомобил. Гледките са зашеметяващи, а усещането е незабравимо. Ние предпочетохме да пътуваме от Капри до Амалфи с ферибот. Пътя е около 40 мин., заслужава си, предимно заради доста по-бързото, спокойно и удобно придвижване.

Амалфийско крайбрежие
Амалфи

На пристанището на Амалфи, е и автогарата както за Равело (спирката е вдясно на паркинга на пристанището), е централно за Салерно, Соренто, Позитано. Билети се продават срещу паркинга в Агенцията (Interagency Travell office), в ляво от кафенето. За Равело си вземете билети за отиване и връщане.

Равело е малко романтично градче на 350м. надморска височина. Градчето е изцяло пешеходно, и незабравимо със своите великолепни гледки. Двете вили, които са задължителни за villa Rufolo, която е в ляво, още на влизане на площадчето и Cimbrone, до която се стига за около 15- ина минути. Входовете и на двете е по 7 evro.

Равело
Равело
Равело
Равело

Връщането към Амалфи може да ви стори не-добре организирано, но в тази част на Италия, явно целия транспорт е неточен. Пътници се качват колкото поеме автобуса, независимо, че към Позитано, и Соренто, освен че пътищата са тесни, и трудно се разминават две коли, са с остри завои, резки спирания, въобще с доста предпоставки за произшествия. Шофьорите им обаче, са изключителни професионалисти и с цветущ език по адрес на останалите участници в движението.

Позитано

Позитано е малко стъпаловидно градче, с разноцветни къщички, накацали една върху друга. На пръв поглед много прилича на нашето Велико Търново. Има плаж с черен пясък , което по тази част на крайбрежието си е рядкост, множество заведения, тесни туристически улички със сувенири и стоки, привличащи туристите. Спирките са две – Sponda, която е туристическата и в двете посоки, и Chiesa Nuova, според мен доста по-неудобна и отдалечена от туристическия център на градчето.

Позитано

За прибиране особено вечер от Позитано, имайте едно наум, че градчето не е начална спирка, а преминаващите автобуси са пълни, и е възможно да се качите на втория, или чак на третия. Общо взето са през около ½ час, извън сиестата им, която също си се проточва.

Предвид сериозните завои по пътя Соренто – Амалфи, според мен не си заслужава да отделяте по един цял ден за Равело и Амалфи, а на следващия да се връщате до Позитано. По добре си резервирайте нощувка, някъде по средата, примерно в Позитано, Атрани или Праяно. Ако разполагате с време, си заслужава и плажа Fiordo di Furore.

Соренто – нищо кой знае какво като забележителности, но хубав туристически град.

Соренто

Ползва се главно за нощувки от туристите отправили се към Капри, Помпей, Амалфийското карйбрежие. Хотела ви препоръчвам да е в центъра, за да се насладите на нощния живот, препълнените туристически улици и вкусната италианска храна. В центъра, една под друга са гарата – Circumvezuviana – ( посока Помпей, Heрколан  и Неапол) и автогарата която свързва града с Амалфийското крайбрежие.

Помпей е лесно достъпен и от към Неапол, и от към Соренто, с влаковата линия Circumvezuviana. По разписание влаковете са на 30мин. , но дефакто са на около час. Нашите впечатления са, че чакат да се понапълни влака и тогава тръгва. Закупуването на билети за вход в Помпей е веднага на гарата Pompei Skavi. Билетите за Помпей са 16 evro, докато за по-малкия град с руини – Херкулан – 13 евро. Най -голямата разлика между Помпей и Херкулан е площа на разкопките: руините на Помпей обхващат около 44 квадратни хектара, докато Херкулан обхваща само 4.

Помпей
Помпей

Помпей е важен град и търговски център, докато Херкулан е малък курортен град без големите обществени сгради (форум, амфитеатър, театри, фитнес зала), открити в Помпей. От друга страна, Херкулан е много по –добре съхранен, след като са затрупани от лавата на Везувий през 79 г.

Помпей е силно разбит от падащи камъни и горещ въздух, който събаря горните етажи на сградите и изпепелява дървесината, докато в Херкупан са все още непокътнати. Все пак ако не разполагате с достатъчно време- изберете Помпей.

Помпей
Помпей

В Националния исторически музей в Неапол са изложени голяма част от статуите, мозайки, фрески, керамика и картини, намерени в Помпей и Херкулан и впоследствие реставрирани. В музея си заслужава да отделите и специално внимание на Секретната стая. Тя е създадена и кръстена така от крал Фердинанд IV. Кралят нарежда в тази стая да бъдат прибирани и заключени всички археологически находки, съдържащи сексуални сцени, намерени при археологическите разкопки на затрупаните градове.

Националния исторически музей в Неапол
Националния исторически музей в Неапол

Подобни статии

Къща за гости с басейн - Старата къща с. Харачери

Старата къща с. Харачери в Габровския балкан е прекрасно място за отдих на компания и за летния, и за зимния сезон. На 10 км....

Стачките на Гърция!

Гърция е любима дестинация на българите, но желанието на гърците да стачкуват, че да получават, а да не си плащат, води до р...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Корените на карнавалите се губят в древността, някои учени ги свързват с Египет, където с пищни тържества отбелязвали приижда...