Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

До  Sankt Moritz с влака Bernina  от Тирано с раница

Самостоятелните екскурзии до Сейнт Мориц са все още редки за нас, още повече с обществен транспорт.  Информация в Internet почти няма и за подготовка се изисква доста ровене и проучване. Екскурзии се предлагат, разбира се и със самолет, и с автобус. В крайна сметка, ако решаващо е по-ниската обща цена, свободата и  адреналина да скиташ сам или с приятели, се оглеждаш за възможно най-ниската цена на самолетни билети отиване и връщане, предвиждаш поне 3 нощувки, по възможност избягваш уикендите и с първи етап си готов.

Със сутрешния полет от София и за 1ч и 50 мин.  си  на най-удобното летище – Bergamo airport. Първия автобус за Bergamo stazione е в 04.50ч,  след което са през 20мин до 01.30 през нощта. От централната гара в Бергамо, има влакове към Lecco на всеки час,  а от там отново с влак може да продължите към Тирано ( от където тръгва влака през Bernina pass. Хубавото на италианските влакове, че имат голяма междинна продължителност, което позволява слизане на гарите и междинни разходки в градовете. По източния бряг на езерото Комо спокойно можете да си направите поне 1-2 спирки и да се насладите на малките романтични с прекрасни гледки градчета – Варена и Белано.

Не забравяйте преди качване на първия влак да валидирате билета ( обикновено зелени автомати на гарите). Билетите може да си ги закупувате от автомати на гарите, или от гишета. Ориентирайте се предварително от кой перон тръгва или преминава влака, защото не винаги може да се ориентирате на място. В Collico, при ремонт на ЖП линията,  пътниците от влака за Тирано се прехвърлят служебно на автобус, като спирката е непосредствено на гаровия площад .

Тирано е много красив планински град, със стара историческа част. Гарите (италианска и швейцарска) са една до друга в централната част на града. Билетите за Sankt Moritz се закупуват от Ретийската железница.

Града е много приятен за разходка и нощувка преди на другия ден да отпътувате за Сейнт Мориц.

Препоръчвам Ви една много удобна къща за гости в стария град, подходяща за 4-ма човека.

https://goo.gl/maps/NbYvnwRSkLTECLpc7 – Old Town apartments Tirano.

Разписанието на влаковете е показано по-горе. Имайте предвид, че в колонките, отбелязани отгоре с “BEX ..“ е разписанието на влака Bernina. Той е с панорамни прозорци, които не се отварят. Вратите също не се отварят и не можете да слезете, което е пречка  да се разходите по туристическите пътеки и забележителностти около спирките на железницата.

Препоръчвам ви да се качите на регионален влак от Ретийската железница. Прозорците се отварят, за да се снима по-ясно, маршрута е идентичен. Може да слизате и се качвате по целия маршрут.

Красотата по маршрута на влака няма да я коментирам.  

Пътните релси са построени покрай езера и потоци, красиви планини със заснежени върхове. Влаковете минават през планините през тунели, а каньони и клисури се преодоляват с красиви мостове. ЖП линията е прекарана в далечната 1902г и е забележително достижение на  необичайни за онези времена технологии. Всяка година милиони туристи се наслаждават на запленяващите красоти на Швейцарските Алпи.

Страхотна разходка се получава от спирката на Ospizio Bernina покрай езерото Lago di Bianko

За около 1ч и 30 мин  пеш се стига до Bernina Diavolezza. А от Diavolezza с кабинков лифт може да се качите до глетчера, от където се откриват зашеметяващи гледки към piz Bernina и околните върхове.  

Цената е 44 chf за възрастен в двете посоки, но си заслужава парите.

Следете си разписанието на влаковете и продължете до Сейнт Мориц с някой от следващите влакове. Билета ви важи за целия ден по този маршрут.

Гарата на Сейнт Мориц е на ключово място в града.  От нея излизате на езерото на града

или може да се изкачите в обратна посока до централната част, където е и спирката на фуникуляра за Корвиля  и Piz Nair.

През лятото града е оживен през дневните часове, докато вечер е пуст и спокоен. Сейнт Мориц е града на скъпите коли, високия стандарт, красивите гледки, шикозните магазини.

Цените на нощувките са изключително високи. Леко по-поносими са в квартала Sankt Moritz Bad, който е по-скоро ориентиран към работещите в града и хотелите.

На юг, пътя продължава покрай красивите езера Champher и Silvaplana, към Bregalia pass и Италия,

а на север към друг скъпарски курорт в Алпите –Давос.

За любителите на планината – разходката до Corviglia,  а от там до piz Nair  е задължителна. До Corviglia  има удобен фуникуляр, който е на два етапа от Sankt Moritz Dorf- Chantrella, Chantrella – Corviglia.

От Corviglia за около 1ч  и 30 мин -2 ч  по пешеходен маршрут съвместно с колоездачи можете да си направите незабравим трекинг до върха.  Няма тежки и много трудни участъци. Денивелацията е 600m. Ако имате късмет ще видите мармоти.  До върха отива и кабинков лифт.  Цените в двете посоки от Sankt Moritz Dorf до Piz Nair може да видите на горната снимка и да си планувате разходката.

Подобни статии

До Карпатите в Синая, Бран и Брашов

Румъния с нейните най-интересни забележителности е близка дестинация и много удобна за една уикенд разходка с кола. Една...

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

Българите пътуват все по често в Европа, почиват в турските, гръцки и средиземноморски курорти. Професия “турист” се превръща...

Прекрасната Словения

Словения е малка европейска страна и най-богатата от бившия източен блок. Чувайки името й, всеки среднограмотен първо я свърз...

До Езерото Комо (Lago di Como) с обществен транспорт

Езерото Комо е едно от трите красиви езера в северната част на Италия. Комо е най- малкото от трите езера, в сравнение с Лаг...