Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Еко пътека Бъзовец започва от ж.п спирка Бъзовец, на 16 км от гр. Трявна. До спирката може да стигнете с лек автомобил или с влак.

От жп спирката тръгват две екопътеки – към вр. Бъзовец на север и към връх и гара Кръстец на юг.

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Пътеките са с ниска степен на трудност и са подходящи и за малки деца.

По зелената маркировка ви препоръчвам първо да поемете към връх Кръстец. Прекосявате ж.п линията и поемате в ляво, покрай първия параклис “София, Вяра, Надежда и Любов”, чешмата и голям заслон, който е идеално и удобно място за отдих, че и почерпка с приятели.

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Следва се зелената маркировка, пресича се автомобилния път, по който се стига до спирката  и от там по горски коларски път под сянката се поема нагоре. Изкачването е стръмно, но се минава бързо. Наоколо ухае на див чесън и след около 40 минути спокоен ход по дървени мостчета и сенчести горски пътечки се стига до следващия заслон “Свети Иван Рилски”.

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Непосредствено над параклиса е връх Кръстец. Не си предствяйте скалисти голи зъбери, всъщност връх Кръстец е пирамида от камъни в гората, най-отгоре на които е забито българското знаме. Ако сте подготвени със сандвичи, на малки дървени масички, столчета и пейки имате възможност да отдъхнете под сянката на дърветата и тогава да продължите по маршрута.

Пътя надолу до паркинга е не повече от 25-30мин. спокоен ход.

Втората еко пътека – “Бъзовец”,  започва от паркинга,  успоредно на ж.п линията в северна посока.

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Продължителността на маршрута е в рамките на  40 -50 мин., които могат да станат и повече, докато се наслждавате на спиращите дъха гледки и красотата на българската природа.

На отиване до връх Бъзовец  се върви по живописен стар коларски път.

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

На връх Бъзовец е изграден голям заслон с камина,  където ако сте подготвени с бира и нещ за скарата,  може да спретенете и купон.

Оттам на запад, за около 10-15мин. по козя пътечка се стига до Стената – истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана.

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Връщането е през самите върхове, по облагородена пътека в гората.

Пожелавам ви приятни и зареждащи минути! Заслужава си!

Галерия

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

Почивка в с. Раювци, Еленски балкан

Почивка в едно райско кътче – с.Раювци, Еленски балкан Село Раювци се намира на брега на яз. Йовкоци, на 30 километра от Вели...

Исторически център Онгъла край Калиакра

Онгъла – едно място, на което трябва да заведете децата през лятната отпуска Онгъла се намира на изхода на с. Българево, в по...

Прекрасната Словения

Словения е малка европейска страна и най-богатата от бившия източен блок. Чувайки името й, всеки среднограмотен първо я свърз...

Данината къща с. Кметовци

Данината къща в с. Кметовци е само на 11 км. от Габрово. Намира се на тихо място почти на края на селото.  Боженци е на ...