Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка1. Яжте повече плодове и зеленчуци

Правилното хранене предпазва от заболявания, които на първо място влияят на мозъка. Плодовете и зеленчуците (особено зелените и листните) са добър източник на енергия за поддържане на здравето на мозъка. Ако приемате дневно 300 гр. плодове и зеленчуци, това ще се отрази много благоприятно на сивото вещество.

2. Приемайте антиоксиданти

Научен факт е,че антиоксидантите неутрализират свободните радикали.Именно свободните радикали според учените предизвикват рак,сърдечно съдови заболявания и старчески болести.Така че ако в дневния хранителен прием са включени продукти с голямо количество антиоксиданти (броколи, соя, моркови,чесън, спанак , зелен чай ,домати) , това ще е от полза за целия организъм.

3. Профилактика с помощта на омега-3 мастни киселини

Според най-новите изследвания употребата на храни,съдържащи омега-3 мастни киселини (тлъста морска риба-сьомга,скумрия,риба тон-орехи,зелени листни зеленчуци,ленено,тиквено сусамово семе,олио,яйца) , по-точно DHA, предпазва от натрупването в организма на протеин,за който се смята, че причинява болестта на Алцхаймер.

4. Приемайте витамини

Безспорните лидери са витамините от група B. B1 (в хляба,фасула,сиренето,граха,орехите) например отговаря за безпроблемната връзка  на клетките на мозъка и нервната система. Немалка роля в работата на сивото вещество играе и витамин B2 , който се съдържа в обезмасленото и в киселото мляко.

5. Намалете калориите

Както показват научните изследвания, прекомерното тегло влияе негативно на дейността на мозъка. Преяждането повишава уязвимостта на клетките, а изгорените калории ускоряват процеса на обмяна на веществата и може да окажат положително влияние не само на мозъчните функции, но и на продължителността на живота.

6. Тренирайте мозъка

Правилното хранене не е гаранция за безпроблемна работа на мозъка, както и на здравето като цяло. За организма не по-малко важно условие се явява движението, а за главата- постоянното натоварване. Това може да бъде занимание, което ви харесва – кръстословици или главоблъсканици, шахматни задачи или заучаване на стихове наизуст, писане не мемоари или усвояване на съвършено нова професия:всяка интелектуална активност държи мозъка в тонус,тренира паметта и съхранява младостта.

Подобни статии

Рецепта против алергична хрема

Алергичната хрема се дели на два основни вида – сезонна и несезонна. Често алергичната хрема се съчетава със сълзене и ...

На война с холестерола

За справяне с холестерола и категоричното му влизане в норма, Ви препоръчвам следното: Вземете си 1 пакет чисто царевично бра...

За какво помага сока от магданоз

Накратко за сока от магданоз. Този сок е превъзходно средство при заболяване на пикочо-половия тракт и много помага (благодар...

Здравословно отслабване с чай от ленено семе

Чай от ленено семе за отслабване и понижаване на високото кръвно. Лененото семе е природен лечител от векове. Подходящо е за ...