Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Орцево – най-високото село на Балканите

Орцево е село в Родопите, общ. Белица. Орцево  е най-високото село на Балканите и разкрива умопомрачителни гледки към Пирин и Рила.

Разклона за Орцево е в с. Краище по направление Юндола – с.Баня. Следват 21 км. и 700м. денивелация. Минава се през с. Бабяк. Селцето е малко, пътя до центъра му, където е и Кръчмата на Муса е асвалтиран, еднолентов.

с. Орцево
с. Орцево
с. Орцево - Кръчмата на Муса
с. Орцево – Кръчмата на Муса

Селото са няколко махали от около 20-ина къщи пръснати по околните баири. Възможностите за нощувка са в Къща за гости с. Орцево и двете бунгала до нея (всяко за 3 – ма човека). До джамията има и вила за гости.

с. Орцево - Вила за гости до джамията
с. Орцево – Вила за гости до джамията
 с. Орцево - Бунгала до джамията
с. Орцево – Бунгала до джамията

Ако има места в къщата за гости или в бунгалата ( по 25лв. на човек), при директно зададен въпрос на Муса, той ще ви насочи към собствениците на къщата, които са негови роднини. Условията са много добри, в родопски стил. Не очаквайте лукс, но със сигурност нищо няма да ви липсва.

с Орцево - Гледка от бунгалата
с Орцево – Гледка от бунгалата

Можете да си поръчате да ви приготвят и храна, ако не си носите.

Места за палатки около къщите точно няма, вариант е да се тръгне по черния път нагоре след кръчмата на Муса, където места за палатки има в изобилие.

Двата черни пътя се събират в един и отиват до заслон Велийца, също райско местенце, но ако искате гледката на безкрая над планините, там вече я няма.

 с Орцево - черен път до заслон Велийца
с Орцево – черен път до заслон Велийца
 с Орцево -  черен път до заслон Велийца
с Орцево – черен път до заслон Велийца

Черните пътища не са толкова зле, не се страхувайте да пробвате, ако твърдо сте решили, че искате да нощувате на палатка.

От заслон Велийца тръгват други туристически маршрути сред тучните ливади и борови гори на Родопите. Един от тях е Връх Велийца, който внимавайте да не пропуснете, тъй като е в гората.

Заслон Велийца
Заслон Велийца
връх Велийца - 1712м (скрит в гората)
връх Велийца – 1712м (скрит в гората)

Дори и през лятото, нощите там са студени, така че бъдете подготвени.

гледка от с. Орцево
гледка от с. Орцево

Орцево не се забравя – гледките, които думите не могат да пресъздадат, местните хора с автентичния бит и не лесен живот, ехото на джамията , която оглася планината, залеза, безкрая.

Подобни статии

От хижа Конгуро до връх Радомир в Беласица планина

От хижа Конгуро до връх Радомир в Беласица планинаМаршрута хижа Конгуро до връх Радомир в планината Беласица, и обратно ...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

Българите пътуват все по често в Европа, почиват в турските, гръцки и средиземноморски курорти. Професия “турист” се превръща...

Къща за гости с басейн ЕСЕ до Габрово

Къщата за гости “Есе” се намира в Габровоския балкан, само на 7-8 км. от града. Подобно на повечето малки селца о...