Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Из прекрасните Родопи – Маршрут 1

МАРШРУТ: Добринище – Ковачевица – яз. Широка поляна – Триград

1 – ви ден

Тръгване в възможно най-рано  по маршрут  Белово- Юндола- Добринище.

Препоръчвам ви  нощувка в Добринище. Градчето е на 7-8 км от Банско, но все още е  автентично и не е завзето от бесния туристически бизнес.

Има много малки семейни хотелчета и къщи за гости, в които можете да отседнете.

Ако пристигнете по късно в Добринище,  е по-добре да се отдадете на релакс на най-големия минерален басейн в България и да се поразходите из центъра на градчето.

Диалекта на местните е уникален, няма начин да го разберете, но тъй като хората са гостоприемни и добронамерени спрямо туристите, веднага ще обърнат на разбираем такъв и ще ви съдействат. В Добринище не се краде. Местните хора се гордеят с този факт, и искрено се надявам туристите да  не допуснат това да се промени.

На следващия ден  – с транспорт  до х. Гоце Делчев, от там с лифта до х. Безбог и Безбожкото езеро.

Ако желаете да се пробвате в планинския туризъм, сравнително лек маршрут е х. Безбог- Попово езеро- Самодивски езера- х. Безбог (общо около 5 часа и 30мин). Последния лифт за надолу е в 16.30ч.

3-и ден

Гр. Добринище – с. Огняново, разстоянието е 41км, пътя е хубав, а и вече сме в Родопите.

Настаняване в с. Огняново, по възможност във  вила с минерален басейн.

Разглеждане на с. Лещен и с. Ковачевица (на около 17 -20 км) от с. Огняново. Лещен и Ковачевица са архитектурни резервати и са удоволствие за окото. Между тях е Горно Дряново, което е странно  както и да го погледнеш.

И в Лещен,  и в Ковачевица има  вили, в които можете да се настаните, но ви препоръчвам да слезете до Огняново, където можете да се насладите на топлите минерални басейни и течащата по водопровода  на селото минерална вода.

4 –и ден

Пътуване до гр. Доспат и яз. Широка поляна (1530м. надморска височина).

Препоръчвам ви настаняване в вилно селище Романтика https://www.vsromantica.com/ в местноста “Кавал тепе” (по пътя  Доспат – Батак има отбив вдясно, по няколко км. черен път се стига до вилното селище).

Из прекрасните Родопи - Маршрут 1

В язовира не знам  дали има много риба за по-запалените, но е невероятно красиво и идеално място за отдих и релакс.

Хубаво е тук  да останете поне с 2 нощувки. Няма да съжалявате. Не пропускайте обаче да си напазарувате от Доспат, тъй като наязовира имаше само един магазин, в стил старите селски магазини.  Освен това магазина е  на главния път към яз. Голям Беглик и ще трябва дасе върнете по черните пътища, което си е неудобство.

6-и ден

Поемане към Триградското ждрело и Триград.

Посещение на пещерата Дяволското гърло, за тези , които не са я посещавали.

В самото село Триград няма нищо интересно, спиращите дъха гледки са след него.

Препоръчвам ви настаняване в къща Орлово око, на 1 км. след с. Жребево, почти на гръцката граница.

Тук започва приключението. До къщата може да се стигне примерно с високо проходим автомобил, но по-сериозен такъв, АТВ, offroad моциклет, но най-сигурно е пеш.

Из прекрасните Родопи - Маршрут 1

Собственичката, която ни посрещна натовари багажа ни на кобила, явно жената добре ни е преценила.

Във вилата има всичко необходимо, електричеството е само за осветление от генератор. Има камина, барбекю, спиращи дъха гледки, романтика,мурсалски чай. От мечки ни казаха да не се притесняваме. “Има, ама като гръмнеш с пушката- бягат”.

И така, има още много за разказване, най –вече спомени, от онези които ще ни топлят на старини. Тях, обаче, трябва всеки сам да си ги натрупа.

Препоръчвам ви  разходка до Чаирските езера, имайте предвид, че ще ви трябват около 4-5 часа до там и обратно.

Из прекрасните Родопи - Маршрут 1

7-и ден

В обратна посока  към с. Триград. Който не е посещавал Ягодинската пещера, може да направите лека отбивка към Ягодина (18км).

С открит джип може да се изкачите до панорамната площадка “Орлово око”, монтирана на ръба на скалите нависочина 1563м и ако е ясно времето да видите целите Родопи, части от Пирин и Рила, Гърция.

И ако отпуската ви е на привършване -пътуване през Девин; покрай яз. Въча и отново по магистралите, в градовете, при клаксоните,стоманобетона и жегите.

Подобни статии

Дестинация Гърция - до остров Лефкада

Лефкада е гръцки остров в Йонийско море. От България е на около 1000км, зависи от  първоначалната т...

До  Sankt Moritz с влака Bernina  от Тирано с раница

Самостоятелните екскурзии до Сейнт Мориц са все още редки за нас, още повече с обществен транспорт.  Информация в Inter...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...

Орцево – най-високото село на Балканите

Орцево е село в Родопите, общ. Белица. Орцево  е най-високото село на Балканите и разкрива умопомрачителни гледки към П...