Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

През януари 2016г всички родители, които получават детски, трябва отново да подават молби в Дирекциите Социално подпомогане

Промените в Закона за семейните помощи за деца към 2015г. и от началото на 2016г.

Всички родители, които получават семейни добавки за децата си, през януари 2016г. трябва отново да подават молби в Дирекциите „Социално подпомагане“.

Да уточня, дори да сте подали молба и документи за получаване на семейните помощи за деца през м. декември 2015г., януари 2016г. пак ще трябва да подавате.

За приемането на новите документи ще бъдат изготвени графици, дали ще са по азбучен ред или по месеците на подаване на предходните молби, не е ясно, но предполагам си представяте за какви опашки и чакане става въпрос.

Какво е новото в Закона за семейните помощи за деца?

От януари 2016г. на еднократна помощ ще имат право осиновителите, като сумата съответства на тази, която получават и биологичните родители – или 250 лв. за първо дете.

Досега отпусканите еднократни семейни помощи, са следните:

  • еднократна помощ при бременност – такава помощ вземат неосигурените майки, при наличие на болничен лист за 45 дни преди раждане. Помощта е в размер на 150лв.
  • еднократна помощ при раждане на дете – тя е в размер на 250 лв. за 1-о, 600лв. за 2-о дете и за 3, 4 и нагоре по 200лв. Тя се получава независимо от дохода на семейството.
  • еднократна помощ за отглеждане на близнаци –също не зависи от дохода на семейството, размерите са – по 1200 лв. за всяко дете.
  • еднократна помощ за отглеждане на дете от мaйка или осиновителка- студентка, учаща в редовна форма на обучение, за 2015 г помощта е в размер на 1440лв. след раждането на детето и още 1440лв. когато майката запише следващ семестър, но не по-късно от навършване на една година от детето.
  • От лятото на 2015г. влезе в сила промяна, според която такава помощ получават само неосигурените майки – редовни студентки, за осигурените се стопира изплащането, все пак те получават обезщетение за майчинство и отглеждане на дете от НОИ в рамките на 2г.
  • еднократна помощ за ученици, записани в първи клас – в размер на 250лв., тя зависи от дохода на семейството, както и при другите семейни помощи ;

През януари 2016г всички родители, които получават детски, трябва отново да подават молби в Дирекциите Социално подпомогане

Месечните добавки за деца по сега действащия закон са по 35 лв. за 1-о дете, за второ са 50 лв. и по 35 лв. от 3-о нагоре. Месечната помощ се отпуска ако детето учи и не допуска отсъствия, като средномесечния доход за 12 месеца назад, на член от семейството трябва да е под 350лв.

Новото, е че се вземат предвид и доходите на съжителя на майката, дори да нямат брак, ако двамата са регистрирани на един и същ настоящ адрес.

За близнаци сумата за месечната помощ е в размер на 75лв. за всеки близнак, а за дете увреждания е 100лв. месечно, независимо от дохода на семейството и дали посещава училище.

Децата с увреждания получават и месечна добавка по чл.8д ал.1 от ЗСПД в размер на 240лв.

Неосигурените майки получават месечна помощ за отглеждане на дете до 1 –годишна възраст, в размер на 100лв., а ако не дай си боже детето е с увреждане до 2г. на детето.

И така да обобщим:

Неосигурена майка с дете до 1 годинка получава 135лв. или 150лв. ако детето й е второ и по 35лв. за другите си деца.

Майка на дете с увреждания взема 340лв. за детето, а ако то е под 2год. възраст – 440лв.

От януари 2016г. размерите се надяваме да бъдат по-високи за всички видове семейни добавки и помощи и най-важното е да не забравите да подадете през януари 2016г. нова молба декларация за семейните помощи за деца.

От 01.01. 2016г. изплащането на помоще ще е свързано с определянето на общ размер на месечната помощ за отглеждане на дете в зависимост от броя на децата, за които се получава, а не в зависимост от тяхната поредност, както е в момента.

По отношение на ограничаване на правата на непълнолетните циганки да получават детски, чрез промените в закона детските се спират нормативно по отношение на майката, не че и преди промените не са били спирани, само че тогава се спираха, защото не ходят на училище.

И преди промените имаше възможност, родителите, които неглижират отглеждането на децата си, помощите да са в стоки и услуги ( примерно заплащане на детска градина), има го и сега.

И така, починали, позитивни и заредени с търпение, след Новогодишните празници се поинтересувайте за графиците в Дирекциите Социално подпомагане и си направете сметка кога и как да намерите свободно време за да подадете отново документи.

Подобни статии

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка

1. Яжте повече плодове и зеленчуци Правилното хранене предпазва от заболявания, които на първо място влияят на мозъка. Плодов...

Приемна грижа за възрастни хора в село Яворец Габровска община

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УСЛУГАТА – ПРИЕМНА ГРИЖА В ДОМАШНА СРЕДА За първи път в България стартира иновативна интегрирана услуга – прие...

Най-бруталните нарушения в домовете за деца и възрастни с увреждания

от 168 часа Бити, недохранени и мръсни. Няколко са случаите, които през годините успяха да насадят мнение у хората, че домове...

Везни........ на Стефан Цанев

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Какво с...