Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Приключенски уикенд – в пещера „ Голубовица“ , „Ухловица“ и „Алпийски тролей“

Колкото и да недоволстваме от политическото управление на милата ни родина, никой, никога не е казвал, че България не е прекрасна на гледки и природни дадености.

Реалния живот може и да е в градовете, ангажиментите и забързаното ежедневие, но веднъж излязъл от зоната си на комфорт, и поемеш по пътищата вечни на България разбираш, че има и друг живот. Живот,  за който винаги тайничко си си мечтал.

Не съм си и представяла, че в села,  които са на гръцката граница – с. Арда и с. Могилица, може да се изгубиш в гледки, несломим дух, гостоприемство, патриотизъм и наслада за сетивата.

Едни от местата, които непременно трябва да посетите в този район са пещерите „ Ухловица“, „Голубoвица“, Агушевите конаци и панорамната площадка, изградена през 2020г. 

Пещерите „ Голубовица“ , и  „Ухловица“, както  и „Алпийския тролей“ се намират преди с. Могилица, на 25км.  в южна посока от Смолян.

Горните места са си достъпни почти за всеки, без да е необходима кой знае каква туристическа подготовка.  

Пещерата „Ухловица“ е изключително красива и раздвижена. Заслужава си трудния достъп до нея при преодоляването на 160м денивелация. Започва се с широк чер път с  дължина 800 м, последвано от 190 метални стъпала. 

„Ухловица“ е пропастна пещера на две нива, за да й се насладите следва слизане и качване по 280 метални стъпала, но усилията определено си заслужават. Над входа на пещерата има наблюдателна площадка, от която се открива прекрасна гледка към околните върхове.

Пещерата е с екскурзовод, влиза се на всеки кръгъл част, последното влизане е в 16ч. Вход – 6лв. за възрастни и 3лв. за дете. През летния период работи всеки ден, но в месеците от октомври до април без понеделник и вторник.

„Голубовица“ или Гарга дере е  водна пещера. Пътечката към нея започва на около 1км след отбивката за „„Ухловица“ в посока Смолян.

Има малка беседка в ляво от платното за движение. Следва 10 минути път по скалиста пътека, укрепена на по-опасните места. В пещерата се влиза с предварително записване:

GSM: 0878 450800 Алекси;  GSM: 0889 293070 Сашо;  e-mail: mursalitsa@abv.bg.  Момчетата имат и сайт: http://hodih.com/index.html . Таксата е 20лв на човек и 5лв за алпийския тролей.

Активния сезон на пещерата е кратък, тъй като в сезона на снеготопене и повече валежи, пещерата е наводнена и недостъпна.  Клуба предоставя екипировка – гумени гащеризони, челници, ботуши.

Адреналина в пещерата си заслужава да се изживее, организацията е перфектна, има и какво да се  научи от водачите.

Алпийския тролей е подходящ завършек на приключението в пещерата, ако сте от калибъра туристи, които все още не са готови за по-екстремни екстремни преживявания, за някои от които трябва много смелост и по-сериозна подготовка.

Предлагат също със записване – каньонинг, катерачество „Ferrata”, екстремни люлки.

Не искам да омаловажавам значението и красотата на „Ухловица“, но усещането след „ Голубовица“ е нещо, което с удоволствие бих преживяла отново, а защо не и другите приключения, които предлага клуба.

В Могилица си заслужват „ Агушевите конаци“, което е най-старото феодално имение в България, построено от предприемчив българин по пътя на коприната.

И Могилица и с. Арда предлагат къщи за гости и малки семейни хотелчета. Ние отседнахме в семейния хотел „Арда“ с. Арда.  Останахме очаровани от топлото отношение, вкусните родопски специалитети на стопанката и автентичната родопска музика.

За да привлекат туристи в този прекрасен край, където живота съвсем не е лек, местни хора са изградили със собствени средства и труд, панорамна площадка на 1351м надморска височина, от която се открива чудна гледка към кулата Снежанка и върховете Ком, Перелик, Карлък и Свобода.

Достъпа до площадката е  off-road, с  джипове и високопроходими автомобили, които се предлагат от хората в Могилица и Арда. Остава да си пожелаем до нови срещи с прекрасните хора от Арда и Могилица през пролетта и лятото по маршрутите до извора на Арда, чеверметата за които местните разказват легенди и още екшън със спелеолозите от Клуба по спелеология и екстремен туризъм.

Подобни статии

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

МАРШРУТ: Асеновград – Хайдушки поляни – с. Гела – Триград и Ягодина – яз. Широка поляна Тръгване ...

Из прекрасните Родопи - Маршрут 1

МАРШРУТ: Добринище – Ковачевица – яз. Широка поляна – Триград 1 – ви ден Тръгване в възможно най-рано  ...

Къща за гости "Минковски" до Орешака

Орешака е в непосредствена близост до Троянския манастир и Природонаучния музей в с. Черни осъм. В Орешака има много вили и ...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...