Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Снабдяване с инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци

Снабдяване с инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци, слухови апарати, гръдни епитези

Информация по този въпрос,хората търсят когато им се наложи и то се случва така, че трявба да се действа  спешно и нямаш време за проучване.
Първата стъпка е да се обърнете към личния лекар, той издава медицинско направление за явяване пред лекарска комисия или ТЕЛК (ако човека вече има издаден ТЕЛК с % намалена трудоспособност).

Явяването пред тези комисии разбира се е свързано с доста обикалчне и чакане пред кабинети, поради което, специализираните магазини за технически помощни средства винаги са готови да Ви сътрудничат (естествено с уговорката, че след като получите парите ше отидете при тях да си закупите помощното средство).

С готовия протокол от ЛКК или ТЕЛК отивате в Социално подпомагане по постоянния  адрес на нуждаещото се лице. Ще ви дадат молба –декларация и са длъжни да ви запознаят с лицензираните доставчици на дребно или производители на технически помощни средства, които са на разположение в града, откъдето пък като отидете ще ви издадат про-форма фактура.

Отново се връщате в социалните, трябва да носите: протокол на ЛКК или ТЕЛК, лична карта, пълномощно (ако не сте вие лицето), про-форма фактура, служебна бележка от банката ви с номер на IBAN.  Социалните ще ви поискат нотариално заверено пълномощно,  което се явява друга спънка, освен ако лицето с увреждане не отиде само или вече имате пълномощно.  В срок до 10 дни са длъжни да обработят молбата ви и да ви издадат заповед, в която е посочен лимита който държавата отпуска да си закупите помощното средство.

Такаааа, отпуснатата сума ви я начисляват и изплащат по сметката ви към края на следващия месец, пример: (ако са ви връчили заповед за отпускане с дата 10.03.2015г., парите ще ви ги преведът около 25-27 април).

След това е лесно,плащате във фирмата, която ви е издала про-форма фактурата сумата и си вземате помощното средство. От там ви издават оригинална фактура, касове бележка, приемо-предавателен протокол, който връщате в социалните в срок до 1 месец от получаването на парите по сметката ви.

Ако за периода на цялата тази процедура, нуждаещото се лице не дай си боже е починало, връщате всичките пари по сметката на социалните.
От сложно по сложно… а, забравих да ви кажа, че помощните средтсва се връщат пак при социалните, ако са в експлоатационен срок, ако вече по една или друга причина не ви трябват.

И ако до момента съвсем сте се отчаяли, ето нещо по просто и лесно:
Като ви издаде личния лекар  медицинско направление за явяване пред лекарска комисия, с него и личната карта на човека, отидете при социалните и попитайте дали имат в наличност  да ви дадат върнато помощно средство. Ако имат в момента го вземате веднага и си спестявате тичането и най-малко двумесечното чакане да се снабдите с такова.

Естествено от социалните можете да вземете, инвалидна количка, тоалетен стол, антидекубитален дюшек, но не и слухов апарат,гръдна епитеза, протеза или други индивидуални помощни средства. За тях -по гореописания сложен начин.
Това е в общи линии, могат да възникнат и други усложнения и въпроси. Не се притеснявайте –питайте!

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

Приемна грижа за възрастни хора в село Яворец Габровска община

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УСЛУГАТА – ПРИЕМНА ГРИЖА В ДОМАШНА СРЕДА За първи път в България стартира иновативна интегрирана услуга – прие...

Ползите и вредите от Facebook

Зукърбърг създава и регистрира Facebook  през февруари 2004г.  В световен мащаб към момента Facebook се ползва от ...

Защо е добра приемната грижа

Защо е добра “Приемната грижа” ? Ами защото е единствената алтернатива на нормалното израстване на едно дете в биологичното м...

Кой ще подава молби за семейни помощи за деца от 01 януари 2016г

Нови молби –декларации за детски ще подават само родителите на деца, подали документи преди 01 август 2015г. Всички, които са...