Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Снабдяване с инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци

Снабдяване с инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци, слухови апарати, гръдни епитези

Информация по този въпрос,хората търсят когато им се наложи и то се случва така, че трявба да се действа  спешно и нямаш време за проучване.
Първата стъпка е да се обърнете към личния лекар, той издава медицинско направление за явяване пред лекарска комисия или ТЕЛК (ако човека вече има издаден ТЕЛК с % намалена трудоспособност).

Явяването пред тези комисии разбира се е свързано с доста обикалчне и чакане пред кабинети, поради което, специализираните магазини за технически помощни средства винаги са готови да Ви сътрудничат (естествено с уговорката, че след като получите парите ше отидете при тях да си закупите помощното средство).

С готовия протокол от ЛКК или ТЕЛК отивате в Социално подпомагане по постоянния  адрес на нуждаещото се лице. Ще ви дадат молба –декларация и са длъжни да ви запознаят с лицензираните доставчици на дребно или производители на технически помощни средства, които са на разположение в града, откъдето пък като отидете ще ви издадат про-форма фактура.

Отново се връщате в социалните, трябва да носите: протокол на ЛКК или ТЕЛК, лична карта, пълномощно (ако не сте вие лицето), про-форма фактура, служебна бележка от банката ви с номер на IBAN.  Социалните ще ви поискат нотариално заверено пълномощно,  което се явява друга спънка, освен ако лицето с увреждане не отиде само или вече имате пълномощно.  В срок до 10 дни са длъжни да обработят молбата ви и да ви издадат заповед, в която е посочен лимита който държавата отпуска да си закупите помощното средство.

Такаааа, отпуснатата сума ви я начисляват и изплащат по сметката ви към края на следващия месец, пример: (ако са ви връчили заповед за отпускане с дата 10.03.2015г., парите ще ви ги преведът около 25-27 април).

След това е лесно,плащате във фирмата, която ви е издала про-форма фактурата сумата и си вземате помощното средство. От там ви издават оригинална фактура, касове бележка, приемо-предавателен протокол, който връщате в социалните в срок до 1 месец от получаването на парите по сметката ви.

Ако за периода на цялата тази процедура, нуждаещото се лице не дай си боже е починало, връщате всичките пари по сметката на социалните.
От сложно по сложно… а, забравих да ви кажа, че помощните средтсва се връщат пак при социалните, ако са в експлоатационен срок, ако вече по една или друга причина не ви трябват.

И ако до момента съвсем сте се отчаяли, ето нещо по просто и лесно:
Като ви издаде личния лекар  медицинско направление за явяване пред лекарска комисия, с него и личната карта на човека, отидете при социалните и попитайте дали имат в наличност  да ви дадат върнато помощно средство. Ако имат в момента го вземате веднага и си спестявате тичането и най-малко двумесечното чакане да се снабдите с такова.

Естествено от социалните можете да вземете, инвалидна количка, тоалетен стол, антидекубитален дюшек, но не и слухов апарат,гръдна епитеза, протеза или други индивидуални помощни средства. За тях -по гореописания сложен начин.
Това е в общи линии, могат да възникнат и други усложнения и въпроси. Не се притеснявайте –питайте!

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

Какво значи да си обичана жена?

Жената е бездънен кладенец от емоции. На мъжете и с години да им обяснявате точно как се чувствате, какво мислите и защо го м...

Безплатни винетки за хората с увреждания

Как де се снабдите с безплатна винетка за 2016г. Хората с увреждания,  с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност  и сем...

Участвайте в "Родители в заетост"

В „Бюрата по труда“ в цялата страна от 29 септември 2017г., започва подаване на заявления по новия проект „Родители в заетост...

Една страшна история

На 22 декември 1972 г. са спасени  14 оцелели от самолетна катастрофа, станала на 13 октомври същата година в Андите, н...