Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

За Едисон и мотивацията

Томас Алва Едисън е роден на 11 февруари 1847г. в Милан, Охайо. Почива на – на 18 октомври 1931г . Той е седмо и последно дете в семейството на канадския емигрант Семюъл Огдън Едисън и Нанси Матюс Елиът.

В училище Едисън често е разсеян и формалното му образование продължава едва три месеца. След това той е обучаван у дома от майка си, която е  учителка по професия.

Интересна е историята на неговия живот, която и в момента мотивира и показва важността на родителските умения да развият потенциала на детето си.

“Един ден малкият Томас Едисон се прибрал от училище и подал на майка си едно малко листче, на което било написано нещо.

Той й казал:
“Моят учител ме помоли да ти предам това, мамо.”

Очите на майка му се насълзили, докато четяла на глас написаното:
“Синът Ви е гений. Това училище е твърде малко и не разполагаме с достатъчно добри учители за неговото обучение. Моля Ви да го обучавате вкъщи.”

След много, много години, след като майката на Едисон починала, а той вече бил един от най-великите изобретатели на века, Томас Едисон разглеждал старите семейни вещи. Изведнъж той зърнал сгъната хартия в ъгъла на едно от чекмеджетата на бюрото. Взел листчето и го разгънал.

На хартията пишело:
“Синът Ви има умствени проблеми. Не разрешаваме да идва повече на училище.”

Едисон плакал в продължение на часове, а след това написал в дневника си:
“Томас Алва Едисон беше бавноразвиващо се дете, което благодарение на майка героиня се превърна в гения на века.”

Всъщност майката е тази положила основата и дала криле на сина си да развие потенциала си. Още повече, че в ранна детска възраст Едисон получава и увреждане на слуха, вероятно след преболедуване от скарлатина и не лекувани отити. Научила го на четене, писане и математика, а по-късно Томас продължил да развива себе си като сам четял и търсил знания.

Той е един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име – 1093.  Почитателите му се възхищават от проявата на изключителния му  бизнес нюх  – Едисън получава патенти по целия свят, включително в САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Ето едни от най- вдъхновяващите му послания, живи и днес:

  1. Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
  2. Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа.
  3. Нашата най-голяма слабост се крие в това, че лесно се отказваме. Най-сигурния път да успеем, е винаги да опитваме още веднъж.
  4. Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които нещо не може да стане.
  5. Не съм прекарал и един ден в работа през живота си. Всичко беше забавление.
  6. Никое от моите изобретения не е дошло случайно. Всичко е плод на работа.
  7. Ако бихме направили всичко, на което сме способни, щяхме да буквално да се смаем.
  8. Само защото нещо не работи, както сте го планирали, не означава, че е безполезно.
  9. Много от провалите са на хора, които не са осъзнали колко близо до успеха са били, когато са се отказали.
  10. Ненасилието води до по-висок морал, което е целта на цялата еволюция. Докато не спрем да се нараняваме взаимно, ще бъдем диваци.

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Корените на карнавалите се губят в древността, някои учени ги свързват с Египет, където с пищни тържества отбелязвали приижда...

Унгарска салата по български

Ето и рецептата за приготвяне на унгарска салата с нашенски добавки. Пробвайте и послете кажете вашето мнение относно тази ре...

Исторически център Онгъла край Калиакра

Онгъла – едно място, на което трябва да заведете децата през лятната отпуска Онгъла се намира на изхода на с. Българево, в по...

Бебефон или видеомонитор

Сигурна съм, че на всекиму се е случвало да го поканят на новородено, момиченце или момченце, и да започнем да се питаме какв...