Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Защо е добра приемната грижа

Защо е добра “Приемната грижа” ?

Ами защото е единствената алтернатива на нормалното израстване на едно дете в биологичното му семейство.

Няма да навлизам в подробности, кога децата се настаняват в приемни семейства-описано е в много закони, методики, блогове, статии и др. Важното е да се знае, че децата престояват различно време в приемните семейства – от седмица или две,  до няколко години, или докато завършат средното си образование.

Хубаво е да се замислим какви хора стават приемни родители. Общественото мнение е настроено да смята, че приемните родители са безработни жени в пенсионна възраст или по-млади пенсионерки, с преобладаващ финансов мотив. Естествено, че има и такива. Има обаче и семейства на среда възраст, които са със стабилни професии и отговорни позиции в обществото: има лекари, съдии, адвокати, хора със собствен бизнес, които са си поставили като цел да дадът от себе си време, нерви, емоции, да се натоварят с безброй срещи с психолози,обучители, социални работници  за да станат семейство за детето, да се грижат за него и да успеят да създадът един достоен български гражданин.

В повечето случаи, тези приемни родители са доброволни, т. е като заплащане те получават единствено месечни средства за отглеждане на детето в семейството, които са: 195лв. (за дете от 0 до 7г.), 227.50лв. ( за дете от 7 до 14г.) и 260лв. (за дете от 14г до завършване на средно образование). Имат право на семейни помощи за деца -35лв, разбира се, ако детето не учи се спират и по325лв. еднократна помощ годишно, която е за инцидентни нужди – за лечения, обучения, лагери и др.

Професионалните приемни родители сключват граждански договор за отглеждане на детето, получават заплата в размер на 150% от минималната работна заплата – т. е за 2015г. в размер на 540лв. и разбира се гореописаните средства за издръжка на детето. Ако ви се стори много като сума, все пак излиза, че да гледат  едно дете на 3-4 год. например, което ходи на детска градина, вземат около 770лв. месечно, то нека се върнем, че това е единствената алтернатива за отглеждане на детето в семейство. Ако ги нямаше приемните семейства, детето отива в институция, където нищо хубаво не го чака. Отчитайки факта, че за  издръжката на институциите, се дават милиони левове годишно, няма как да подминем цената, която плащат самите деца. Ако е по-мъничко има шанс да бъде осиновено, ако е над 7-8  години става жертва на системата – в много случаи малтретирано, без самочувствие, без приятелски кръг извън институцията, егоист, без амбиции и адекватна самоценка. Последствията от отглеждането в институциите са толкова унищожителни за личността на всяко едно дете, че вероятността като пораснат да се справят с живота, да създадат стабилни и здрави семейства  е пренебрежимо малка.

Приемните родители са толкова различни едни от други, колкото са различни и хората по между си. Както при биологичните семейства често има такива, които съсипват бъдещето на децата си, защото не могат да ги възпитават и издържат, или просто нямат време за тях, така е и при приемните. Някои от тях се залавят  за тази работа, единствено по финансови причини. Не успяват да дадат топлина и обич на децата, да ги разберат, да им помогнат  да се справят с проблемите си в училище, ощетяват ги от гледна точка на нормално задоволяване на ежедневните им потребности, ограничават социалните им контакти, използват унизителни възпитателни методи .  Разбира се това не остава скрито и детето се маха от такова семейство. Отива при други приемни родители, в друг дом, трябва да свиква с нови непознати хора, с техните правила и разбирания.

В приемното семейство веднъж  компрометирано не се настанява друго дете. Лесно е да кажем “ Защо такова семейство е утвърдено за приемно?”. Приемните семейства преминават 4-и месечни курсове за обучения, представят медицински за заразни болести, от психиатричен кабинет . Има такива, на които директно се отказва утвърждаване.

Освен като гореописаното, а има и от тези, които толкова много се привързват към настанените деца, че щом стане възможно да бъдат осиновени ги осиновяват, независимо от броя на собствените им или ги гледат докато завършат и поемат пътя си, а дори и след това ги подкрепят.

Ако мога да обобщя, приемните семейства не са отрицателни герои. Те са хора като нас, като приятелите ни, като роднините ни, съседите. И за повечето от тях това не е само работа, приемното родителства става призвание  начин да промениш света към по-добро.

Подобни статии

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка

1. Яжте повече плодове и зеленчуци Правилното хранене предпазва от заболявания, които на първо място влияят на мозъка. Плодов...

Една страшна история

На 22 декември 1972 г. са спасени  14 оцелели от самолетна катастрофа, станала на 13 октомври същата година в Андите, н...

Непълнолетните майки без помощи за деца от ноември 2015г.

Спряха помощите за деца на непълнолетните майки от ноември 2015г. С новия закон за семейни помощи за деца от 28.07.2015г., се...

Снабдяване с инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци

Снабдяване с инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци, слухови апарати, гръдни епитези Информация по този ...