Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Дестинация Гърция – до остров Лефкада

Лефкада е гръцки остров в Йонийско море. От България е на около 1000км, зависи от  първоначалната точка на тръгване. По принцип е известна дестинация за организирана екскурзия с автобус от туроператорите, но за хората предпочитащи самостоятелните пътувания е много по-лесно и евтино за посещение.

Почти през цялото пътуване, ако сте с автомобил може да ползвате магистралите на Гърция до Fillipiada, където продължава първокласен широк и хубав път до острова. Пътуването е 10-11ч. За приключенците и мотористите това ще е скучния вариант, тъй като все пак магистралите не са известни с хубави гледки.

Почти успоредно с магистралите има страхотни пътища, които минават през градове и селца, изкачват сериозни надморски височини в планината Пинд, преминават покрай древни руини, манастири и забележителности.

Ако сте избрали туристическо пътуване и не ползвате магистрали, интересната част от пътя  започва след Георгяни,  Верия. Задавате като забележителност Holy Shrine of the Virgin Mary Soumela- стар манастир от 17 век на 1200м надморска височина над Kastania.

На манастира има две хубави ресторантчета на добри цени. А от там нататък, по един страхотен панорамен проход със спиращи дъха гледки пътя слиза отново долу в ниското. Пътя е истинско удоволствие за мотоциклетистите и търсачите на силни усещания.

Следващото приключение започва по пътя след Гревена, където след като заредите с гориво, пътя отново започва стремглаво изкачване нагоре, отново по спокоен и пуст път.

Независимо дали сте с автомобил или мотоциклет ви препоръчвам преспиване в Мецово. Мецово е разположен в проход на Северен Пинд по пътя от Янина за Гревена. Малко, но невероятно красиво градче с около 3000 човека население и множество хотелчета.   Самото Мецово е истинско бижу на архитектурата и културните забележителности на Гърция, през зимата е ски курорт. Препоръчвам ви Olympic Hotel, G. Stanou 2, Metsovo, за който гарантирам с две ръце, че ще ви хареса.

От Мецово към Янина ( Ioannina) е поредния шеметен и пуст проход, с нападали тук там камъни по пътя. Спускането продължава до един стар римски акведукт Roman Aqueduct of Ancient Nikopolis, Λούρος Ποταμός, Гърция, след което тръгва в равното към Превеза.

До самия остров Лефкада се стига по мост. Острова не е голям – около 33 км от север на юг, ширина до 14 km.  Югоизточно от него са разположени по-малките острови Меганиси, Каламо, Итака. Интересното е, че Лефкада е един от основните райони в Гърция по производство на зехтин.

На острова няма големи хотели, преобладават хубави средиземноморски вили с или без басейни, някои от тях  с хубави морски гледки.

Най-известните плажове на западния бряг  – Porto Кatsiki, Katizhma, Egremni, Milos са трудно достъпни с жестоки денивелации и обратни завои, но пък си заслужава слизането до тях. Ежедневно от Нидри тръгват малки корабчета,  които организират целодневни разходки до съседните острови, престой по 2 часа на хубави и пясъчни плажове, обяд. Цената е 40-50 евро на човек, зависи за колко ще се спазарите. Ако сте на острова повече от 2 дни една такава обиколка си струва. Имайте предвид, че до най-забележителния плаж -Porto Katsiki, а и до Katizhma достъпа е по стръмен, тесен, с обратни завои път, 5-6км. Плаща се и паркинг.

До плажа Egremni пък достъпа е по 1 км стълби в скалите и отново стръмен път до мястото, където може да оставите превозното средство.  Някои от плажовете  от източната страна на острова са по-лесно достъпни, но там го няма най-синьото синьо, което сте виждали.

Пристанищата на Nydri и Vasilikki, Фара, манастирчето с „Agios Nikolaos”, с изобретателните монахини,  Водопада Nydri, самия град Лефкада с харизмата на малките средиземноморски стари градчета с малки улички и висящо пране, са останалите забележителности на острова. Силно препоръчвам преминаването от запад на изток към Nydri, през вътрешността на острова, откъдето се откриват страхотни гледки към пристанището.

Не мога да не споделя нашето хотелче Zephyros, Rooms and Apartments, на съвсем изгодни цени, страхотни домакини, басейн, и най-важното – зашеметяваща гледка към Йонийско море и залеза.

Не, че съм против организираните екскурзии, и при тях си има позитивите.

Дестинация – Лефкада обаче не е за такъв тип туризъм. В края на краищата ще дадеш не-малко пари, всъщност много повече, отколкото да отидеш със собствен транспорт. На острова няма да видиш нищо от самия него, тъй като автобуса едва ли ще тръгне да обикаля тесните малки улички по бреговете, или във вътрешността на острова, а екскурзия до съседните острови е най-малкия проблем да си я организираш и на място.

Подобни статии

Стачките на Гърция!

Гърция е любима дестинация на българите, но желанието на гърците да стачкуват, че да получават, а да не си плащат, води до р...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...

Къща за гости "Минковски" до Орешака

Орешака е в непосредствена близост до Троянския манастир и Природонаучния музей в с. Черни осъм. В Орешака има много вили и ...

До  Sankt Moritz с влака Bernina  от Тирано с раница

Самостоятелните екскурзии до Сейнт Мориц са все още редки за нас, още повече с обществен транспорт.  Информация в Inter...