Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Стачките на Гърция!

Гърция е любима дестинация на българите, но желанието на гърците да стачкуват, че да получават, а да не си плащат, води до разочаровани, изморени и изнервени туристи.

Обикновено като си планираш екскурзията до Гърция, не можеш да си сигурен точно кога ще решат да стачкуват, но…със сигурност не го правят събота и неделя, те тогава така и така си почиват.

С две думи, ако се придвижвате с прикачване на ферибот за островите от пристанището, оставете си повече време за прикачване, защото не се знае дали точно в деня им се стачкува.

Въпреки, че от 20 май 2019г.,  ДДС-то върху храните и услугите е намалено значително, не очаквайте в заведенията да ви излезе евтино. Общо взето цените са като в България, но в евро, т.е двойно по нагоре. Примерно бирата е от 4 евро до 6 евро – 500ml., салата –  5-6 евро. Чест им прави, че минералната вода е 0.50 евро почти навсякъде, дори на летището. В гореща Гърция , водата е най-ценнaта стока.

Внимавайте за плажовете – Атина, Кавала, Тасос …няма хубави плажове – чакълест пясък, каменисто дъно.

Със сигурност имат и пясъчни и спокойни плажове по Халкидики, Касандра, някои от островите, но по-добре първо проучете. За цените на шезлонги и чадъри вече всички знаят, че си поръчващ нещо от бара и не плащаш такса.  15 евро е таксата, ако не поръчваш нищо за два шезлонга с чадър.  „Бай Ганьо“  разбира се може и да мине евтинко като си поръча  2 минерални води за 1 евро, но за интелигентните и възпитани българи, деня на плажа ти отива около 20-25 евро, а ако си с деца и повече.

Юни, юли, август са много горещи, температурите са около 40 градуса. Ако планирате разходки по забележителности в Атина или наоколо ги оставете или за вечер след 17ч. или до към 10.00ч. сутрин.  В останалите часове е непоносимо горещо. Гърците си го знаят и не си подават носа навън до 5 ч. следобяд.  Транспорта им е добре уреден и удобен, стига да не стачкуват.

Младите масово говорят английски, в търговската мрежа също. Ако ще посещавате Акропола – 20 евро билета  ( всъщност за Атина, е май единственото, което наистина респектира ), по-добре си вземете on-line билети за да не чакате на опашки в жегата.

Има комбинирани билети по 30 евро, които включват и няколко други археологически обекта.

„Temple of Hefest”,”Temple of Zeus“ , които си заслужават. Билета е с валидност 5 дни, от датата, на която сте отбелязали, че ще е първото ви посещение на някой от обектите. “

Хълма Ликавитос също е интересен, пък и дава добра представа какво къде се намира.

Отмора в жегите на площад Syntagma  е Националната градина- голям и красив парк, с много зеленина и прохладни сенки.

Късно вечер разходката по площад Монастираки е задължителна, за да се гмурнеш успешно в туристическия нощен живот на гръцката столица.

Подобни статии

Прекрасната Словения

Словения е малка европейска страна и най-богатата от бившия източен блок. Чувайки името й, всеки среднограмотен първо я свърз...

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

Българите пътуват все по често в Европа, почиват в турските, гръцки и средиземноморски курорти. Професия “турист” се превръща...

До Карпатите в Синая, Бран и Брашов

Румъния с нейните най-интересни забележителности е близка дестинация и много удобна за една уикенд разходка с кола. Една...

До  Sankt Moritz с влака Bernina  от Тирано с раница

Самостоятелните екскурзии до Сейнт Мориц са все още редки за нас, още повече с обществен транспорт.  Информация в Inter...