Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

Българите пътуват все по често в Европа, почиват в турските, гръцки и средиземноморски курорти. Професия “турист” се превръща в хоби на българина, години наред държан далеч от културните и архитектурни забележителности на Западна Европа. Oт една страна от липса на възможност по времето на соца до недостиг на средства до скоро, а за съжаление за много наши сънародници и сега.

Екскурзиите организирани от многобройните турситически агенции си имат много преимущества, като едно от тях е, че даваш парите и нямаш грижа за нищо, освен за някое евро в джоба. Организирана е почти всяка минута от пътуването ти, получаваш изчерпателна информация за страните през които минаваш, за всичко, което от липса на време, желание или ред други причини не си научил от интернет, но е важно и характерно за дестинациите и забележителностите, които посещаваш.

Да организираш самостоятелно една екскурзия за “Белите нощи” примерно в Санкт Петербург, не е толкова трудоемко, колкото изглежда, а и спестява около половината от сумата, която би оставил в агенцията за организирана такава.

Белите нощи в страхотния Санкт Петербург или Питер, както е известен в Русия  са в кулминацията си между 15 юни и 15 юли.

Хубаво е да започнете да си търсите самолетни билети още през м. март. Сайта www.aviobilet.com дава възможност за евтино пътуване с чартърни полети за руските туристи през летния сезон по Черноморието. Билет до Москва може да намерите на цена около 50 евро, а дори и по-малко.

През същия сайт ще ви извадят и туристическа виза за Русия за един месец – туристическа виза. Не е необходимо да ходите на място, плащате с банков превод, изпращате паспортите си с куриер, поне един месец по рано от пътуването ви и чакате.

През booking лесно си резервирате хотел, препоръчвам такъв близо метростанция или в околностите на Ленинградский вокзал. Цените варират, но общо взето най-приемливите със самостоятелен санитарен възел са около 25 – 30 лв. на човек в двойна стая. Има и по евтини, но в стая с 3-4 човека и общ санитарен възел на етажа.

За Москва ви стигат 2 дни за разглеждане. Не бива да пропускате разбира се Храма Василий Блажени, Червения площад, Александровската градина зад Кремъл,Кремъл с църквите му  и впечетляващата Оръжейна палата, където са събрани скъпоценостите на руските царе.

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

След като напуснете Кремъл съвсем  наблизо е и улица Арбат. Това е напълно достатъчно за първи ден;

Втори ден -Третяковската галерия, Катедралата Успение Богородично, Музея на космонавтиката,Кулата “Останкино”,  Поклонная гора, Горки парк.

Не мога да не спомена, че да се качиш на кулата никак не е лесно, влиза се в определени часове, изработват се специални карти за вход, багажа ви се претърсва основно, ако трябва да обобщя е много по-лесно да минеш  всички проверки и през най-охраняваните летища, отколкото да се качиш на Останкино. Гледката отгоре е хубава, ако няма смог се вижда добре. Е, който е ходил на Свети Петър в Рим или на Айфеловата кула надали ще бъде много впечетлен.

За разлика от Москава, която има според мен грандомански соц стил, Санкт Петрбург е със стар западноевропейски аристократизъм. Не случайно 200г. е бил столица на Руската империя до Великата Октомврийска революция. Ще забележите и социалните разлики- при хората в Москва и тези в Санкт Петербур. В Москва са забързани, затворени всеки в себе си, подозрителни към туристите и към всеки, който не е типичен руснак. Почти на всеки ъгъл има униформен.

От Москва до Санкт Петербург е за препоръчване да пътувате със влак – “Сапсан” https://sapsan.su/train-info.htm . Цената на билетите е горе-долу колкото и със самолет “35-40 евро”, и като време е също толкова, но е значително по-удобно. Сапсана се движи с до 240 км/ч. и  е много комфортен. Спестявате си придвижването до летището, чекиране, същата процедура при кацане в Санкт Петербург. Влаковете са сутрин рано, което е много удобно за да бъдете в Санкт Петербург преди обяд, да можете да се настаните  там в хотел и да отдъхнете, преди да се отдадете на този невероятен град.

За Питер ви трябват поне три дни, това е едно от местата за които казвате “Искам пак да отида там” , времето е малко, но все пак ще успеете да добиете впечетление за града и да се влюбите в него.

Санкт Петербург е с внушителна и аристократична архитектура! Дворци, площади, фонтани, – построено и поддържано с много вкус и естетика, което може да срещнете единствено там в Русия.

History Hotel at Galernaya*** е на крайбрежната улица, до единия от мостовете  “Благовещенски мост”, които се вдигат. Хотела е много хубав, с баня, wi-fi, климатик, закуска. Тъй като в Питер сградите са от царско време, много малко са тези, които имат самостоятелен санитарен възел. Има хостели и хотели на по-тънки цени, но със съответните компромиси.

След настаняването имате време да обиколите централната част на града -препоръчвам ви да се ориентирате до метростанция, може и пеш разбира се. Разгледайте Петропавловската крепост –намира се на отсрещния бряг на р. Нева срещу Ермитажа, качете се на крепостната стена – открива се панорама към целия Питер. След крепостта се насочете към кораба “Аврора”.

Прекосете Дворцовия мост, отсреща в ляво от Ермитажа  е огромния парк около  резиденцията на Петър I. Прекосявайки  парка стигате до приказните куполи на катедралата “Спас на крови”. Движейки се по канала на Нева, покрай уличните артисти и музиканти, стигате до грандиозния Казански събор. Може да се възползвате от предложенията за разходка с моторна лодка по Нева и да се насладите  на историческия център на най-красивия град в Русия.

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

 

Катедралите “Спас на крови” и Казанския събор заслужават да бъдат видяни и отвътре. По Невски проспект се продвижете до дворцовия площад, ако имате време посетете и Исакиевския събор, пред него в посока Нева са паметника на Петър Първи и адмиралтейството.

В 24.00ч. се вдигат мостовете –едно от нещата, които никога няма да забравите.

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

През втория ден, разбира се – Ермитажа. Съхранил е културното наследство на западна Европа, в колекции в които влизат произведения Западна и Източна Европа,  древногръцката, античната и средновековната култура, азиатски археологически и художествени паметници. Могат да се видят вдухновяващите произведения на Микеланджело, Леонардо, Рембранд, Пикасо, Лорейн, Вато, Моне, Сезан, Батиста, Тиеполо, Гоген, Ван Гог, Рубенс. и още мн. др. Освен тези платна, в Ермитажа са изложени и още доста различни колекции, включващи императорски емблеми, Бижутата на Фаберже, антично злато. Огромният архив на Ермитажа от произведения на изкуството наброява 4 хил. картини, 7 хил. рисунки, 8 хил. гравюри, както и около 10 хил. гравирани камъни.

По своите размери и колекции отстъпва единствено на Лувъра в Париж. По време на Белите нощи, града е пълен с туристи, залите на Ермитажа също, опашките за билети са огромни, така че отидете сутринта поне един час преди да работното време, което е от 10.30ч. сутрин.

Следобяда може да продължите обиколката по културните и исторически забележителности на града – Катедралата Смолни, Троицки събор, Музея Кунцканамера или да отидете на разходка до величествения Петерхоф / Фонтанки/ както го наричат в Питер.

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

 

За Петерхоф ще видите много микробуси, които возят туристи до двореца, но не ви съветвам да ги ползвате, тъй като цената е доста по-солена, отколкото ако се придвижите сами до него. https://www.hellopiter.ru/Peterhof_trip.html – информация за самостоятелно придвижване до двореца Петерхоф. Най евтино е с метро и маршрутка.

С метрото отидете до станция «Автово», «Ленинский проспект», «Проспект ветеранов» или  «Балтийская».

От “Автово” с маршрутно такси №224, №300, №424, №424-А; автобус№200
От метро «Ленинский проспект» маршрутно такси: №103, №224, №420.

От метро «Проспект ветеранов» маршрутно такси: №343, №639-б.  От Балтийского вокзала маршрутно такси №404.

За третия ден – Царское село, по същия начин може да се доберете с метро и маршрутка https://www.tzar.ru/info/transport . Не пропускайте да  влезете на обиколка в двореца, все пак човек няма всеки ден възможност да види Кехлибарената стая,

Града е невероятен, красив, величествен, спокоен, добре организиран за туристи, гостоприемен за разлика от Москва.

Вземете си връхни дрехи, чадър или дъждобран и удобни обувки, и бъдете сигурни, че ще ви хареса. Екскурзиите не случайно са Москва, после Санкт Петербург. Обратния вариант няма да ви хареса, защото Москва след Питер просто бледнее.

До летище Пулково – от станция Московская до аеропорта с автобус, маршрутка или такси. Ориентирайте се кой ще ви е по евтиния начин да ее върнете в България. Самолетните билети до София, Варна или Бургас са около 140-180 евро на човек, крайна цена. Ако имате късмет може да намерите и по евтини.

В крайна сметка екскурзия с 5 нощувки за двама човека излиза малко над 3000 лв., колкото горе –долу е сумата за един човек с туристическа агенция.

С пожелание за приятно пътуване и със сигурност незабравими преживявания!

Подобни статии

По красотите на Неапол, о. Капри, Амалфи, Равело, Позитано и Помпей

Амалфийското крайбрежие е привлекателна дестинация, предлагана от всички туристически агенции. Като варианти, цените варират...

Приключенски уикенд - в пещера „ Голубовица“ , „Ухловица“ и „Алпийски тролей“

Колкото и да недоволстваме от политическото управление на милата ни родина, никой, никога не е казвал, че България не е прек...

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

МАРШРУТ: Асеновград – Хайдушки поляни – с. Гела – Триград и Ягодина – яз. Широка поляна Тръгване ...

Вили и къщи за гости в околностите на Габрово

Къща Даскалов  местност Червена локва (до Габрово)  Хубава голяма вила, строена през социализма, но реновирана и по...