Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Еменски водопад – Момин скок

Приятна разходка през слънчев ден с впечатляващи природни гледки – това е да посетиш поредната туристическа забележителност в хубавата ни страна – водопада „Момин скок“,  до търновското село Емен.

Подходите за водопада са два – единия лек, другия по тежък, но за сметка на това пък много по-живописен.

Лекия маршрут е през търновското село Мусина. След края на селото в посока с. Михалци, отбивате в ляво на 2км. след Мусина, и след около 250м. отново в ляво в посока язовирната стена на яз. Негованка. Можете да оставите автомобила там, и да продължите пеш по чер път около 30 мин до началото на каньона и водопада. Прехода е лесен, подходящ е и за деца.

Другия маршрут, който е много по-предпочитан, по- екстремен и по-интересен е през с. Емен. Минавате през селото в посока с.Вишовград. Точно на разклона, който е пред комплекс Имението, завивате надясно и следвате пътя, който ще ви отведе точно под Еменската пещера, откъдето започва и каньона. Има на две места упътващи табели, но  не са големи и може, и да ги пропуснете.

Хубаво е да посетите водопада през пролетта, когато е пълноводен, а наоколо е зеленина и пролетен разкош.

Екопътеката тръгва от пещерата с почти отвесен кратък преход по скална пътека за да изкачите каньона. Нищо страшно, добре е укрепено и има къде да се хванете. От там прехода е лек, по ръба на каньона, а гледките са невероятни. От началото на екопътеката до Еменския водопад е около 1ч. По- екстремни са последните 15 мин., когато пътеката рязко спуска през гората надолу към фунията на водопада.  Преди години, когато е правена екопътеката, слизането надолу е било по дървени мостчета, но с годините и липсата на поддръжка  са опасни и неизползваеми. 

Слизането през гората не е особен проблем, захващате по дърветата, пазите равновесие и смело надолу. Вече слезли долу, тръгвате надясно и след няма, и 5 минути  може да се полюбувате на водопада в цялата му прелест.

От водопада тръгва язовир Негованка, и ако ви се е сторила кратка разходката по широк чер път може да се разходите до язовирната стена. Има две- три места, на които има условия за пикник. Подхода за автомобили обаче е през с. Мусина.

За да не катерите нагоре през стръмния склон през гората, на около 10мин. покрай язовира, точно срещу първото удобно място за пикник, в гората има разклон по който ако тръгнете, ще заобиколите стръмния участък в гората и така връщането до началната точка е много по-лесно и ненатоварващо.

Връщането от язовирната стена до пещерата, където е паркинга е около 50 -60 мин.

Приятен преход и до нови срещи по красивите места на България.

Подобни статии

Къща за гости „Родопски хан“ в с. Врата и Белинташ

Лято е и е време да се отдадем на приятни разходки и планините. С. Врата, както и близкото до него с. Мостово са прекрасни м...

Из прекрасните Родопи - Маршрут 1

МАРШРУТ: Добринище – Ковачевица – яз. Широка поляна – Триград 1 – ви ден Тръгване в възможно най-рано  ...

Къща за гости Чардаците в село Керека

Къща за гости Чардаците село Керека, общ. Дряново е може би едно от най-неприятните места на които сме ходили и единственото ...

Вили и къщи за гости в околностите на Габрово

Къща Даскалов  местност Червена локва (до Габрово)  Хубава голяма вила, строена през социализма, но реновирана и по...