Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

До Карпатите в Синая, Бран и Брашов

До Карпатите в Синая, Бран и БрашовРумъния с нейните най-интересни забележителности е близка дестинация и много удобна за една уикенд разходка с кола. Една лека екскурзия с две нощувки за семейството или с приятели е достъпно и приятно развлечение.

Хубаво е около 8.00ч.-8.30ч. сутринта да минете Дунав мост. Преминаването е сравнително бързо, поглеждат ви личните карти и толкова. Ако не сте си обменили румънски леи в България, можете да го направите веднага след моста от румънска страна. Някои практикуват да теглят от банкомат в Румъния, но все пак е хубаво да имете в себе си леи. В Румъния спазвайте ограниченията, има много камери.

За първа точка от екскурзията ви препоръчвам солните мини в Сланик. Намират се на 120 км. от Букурещ в посока Брашов. Покрай Букурещ пътя е в ремонти навсякъде, строят околовръстни, връзки към магистралата, възможно е да има задръствания. От Букурещ до Плоещи е магистрала. От там нататък е добре асфалтиран междуселски път, който ще ви даде възможност да се потопите в атмосферата на селата в Румъния.
Мините в Сланик са  недействащи солни мини, които от 1974г. насам не работят, а са превърнати в атракция.

Използват се и за рехабилитация на асматични заболявания. Сланик е малко градче, главния път минава покрай касите на солните мини, така че не се притеснявайте, че няма да намерите входа. Купувате си билети -16 леи възрастни, 7 леи за деца. Искат пари и за фотоапарати, но там долу няма кой да ви гледа снимате ли или не. Последната група тръгва в 14.30ч. за мините. Преди време са спускали туристите с асансьори, сега обаче ви транспортират с микробуси 2 км надолу в мините на 200м. дълбочина. Мините са забележителни огромни зали на 50м. височина. 12 градуса по Целзий е долу, вземете си връхни дрехи. Няма екскурзоводи, горе-долу има надписи и на английски, така че ще успеете да добиете пълна информация.

От мините продължете към Брашов – 45км. Пътя е едно живописно преминаване през Карпатите. Прохода е високопланински, екстремен и много красив. По него се движат и ТИР-ове, бъдете внимателни, няма дупки и си заслужава адреналина.

В Брашов се ориентирайте към стария град- Кметството , центъра с Черната църква, построени 13-14 век.

Брашов , град- Кметството, центъра с Черната църква
Цитаделата (построена 1530г.)  е на високо и ви дава възможност да огледате града и околностите от високо. В Сланик и около Цитаделата се паркира безплатно, в центъра на Стария Брашов има паркинг автомати – цена 1 лея на час. Ще ви трябват монети.

Препоръчвам ви първата нощувка да е в Пояна Брашов – очарователен планински курорт. Резервирайте през booking.com. Лично ние останахме очаровани от чистотата, обслужването, прекрасните условия  и приемливи цени в  Traveland Villas Poiana Brasov.Има барбекю, обурудвана кухня,  ако искате сами да си приготвите нещо за хапване. От вилното селище ще ви дадат дървени въглища, ако нямате. Наблизо има и ресторант. Курорта е много проятен за разходка.

планински курорт Пояна Брашов
На следващия ден – Бран с емблематичния замък на Дракула е на около 22 км. Минава се покрай Цитаделата на гр. Ръшнов, подобна на тази в Брашов. Ако имате време може да я разгледате.

Замъка Бран работи всеки ден. Входа е 30 леи за възрастни и 7 леи за деца. За снимки не се плаща допълнително. Влизаш и разглеждаш. Няма екскурзоводи, нито влизане на групи. В почивните дни туристите са много, но общо взето можете спокойно да разгледате експонатите от  преди 700-800 години. Исторически данните за замъка са от 13 век. Имал е доста владетели, повечето от Западна Европа и по- малко румънски.

замъка на Дракула

Можете да видите и страховития стол, на който кръвожадния Дракула е измъчвал противниците си.

Двор на замъка на Дракула

След Бран- на 52 км.  ви очаква перлата на Карпатите – Синая и двореца Пелеш.

Ако сте в Румъния за уикенда, ви съветвам двореца да го планирате за събота. В неделя е страшен наплив от организирани туристи отвсякъде, включително и от България.
Синая и двореца Пелеш

Във вътрешния двор на двореца е касата.

Билетите са два вида: Основния тур е за 1 етаж на двореца, цената е 20 леи възрастни и 5 леи за деца. По-голямата обиколка е 1 и 2 етаж на двореца. Цената е 50 леи -възрастни, 12,5 леи-деца. 32 леи е да снимате вътре с фотоапарат, да правите клипове е още по-скъпо – 53 леи. Не си ли платите обаче за снимане, вътре няма да ви разрешът да го правите. 10 леи ще ви струва ако си вземете и аудиогид. Настройват  ги на какъвто език кажете и ви пускат с него да се разхождате. Имайте предвид, че тези които си вземат аудиогидове влизат от един вход, а останалите от друг- от задната част на двореца. Всички изложени експонати в двореца са копия, но е хубаво за разходка особено за тези, които са по първите стъпки на туризма извън България. Организацията по време на самите обиколки търпи критики. Хората се редят на опашки и просто влизат на групи от по 30 човека през 10 минути. Ако успеете да се прикрепите към група с екскурзовод от България или англоговорящи е добре, иначе екскурзовода ви си говори на румънски  и общо взето нищо не му се разбира. Няма и преведено на английски обяснение пред различните стаи, картини и експонати.Синая и двореца Пелеш  С две думи, за хора, които са ходили в Ермитажа, Лувъра и другите големи музеи в Италия, Франция, Австрия, Англия едва ли си заслужава да дават излишни пари за голямата обиколка, от първия етаж ще добият представа. Все пак за възможностите на Източна Европа двореца си заслужава.

И така, в Синая друга забележителност е Синайския манастир. Покрай павилиончетата на паркинга пред двореца Пелеш започва широка добре осветена нощно време пътека, по която за 10-на минути отивате до паркинга на манастира, а от входа на манастира за още 10 минути по също така осветена през ноща стъпаловидна пътека стигате до парка в центъра на Синая, а там вече са заведенията, по-големите хотели и магазини.

Цените по заведенията са като в България, на такситата също. Синая е очарователен, стилен малък град и  най-известния ски курорт на Румъния.
кабинков лифтНа третия ден, ако е хубаво времето може да се качите до кабинковия лифт.  Оттам имате две възможности – с автомобил до кота 1400, след което с телегондолата от 1970г. до 2000м. До кота 1400 можете да ползвате и кабинковия лифт -34 леи възрастни, 25 за деца.

От Синая до Букурещ ви чакат 130 км. В столицата на Румъния разбира се, най-голямата забележителност е Парламента и района около него.

Парламента в столицата на РумънияНа централната улица пред парламента, отстрани на фонтаните паркинга е безплатен. Има хубави барокови сгради в стария град на Букурещ, малки тесни улички с открити заведения. В сайтовете се препоръчва да се посети Музея на селото, не че е нещо кой знае колко интересно, но е хубаво за разходка.

Румъния си носи последиците от соца, също както и при нас. Дали са по-добре или не, за три дни няма как да разберем. И там има цигани, които пребъркват контейнерите и товарят каруци със старо желязо, и там се рушат фасадите на старите сгради, и там се работи мащабно да се направят магистрали. Обслужването навсякъде е на ниво, хората са дружелюбни, местата на които можеш да се разплащаш с карта са много повече от България.

снимка от Румъния
Не гледайте пренебрежително на северната ни съседка, Румъния упорито и уверено се стреми към по-добро бъдеще за жителите си.

А на всички, които пожелаят сами да се разходят до Румъния, направете го, няма да съжалявате.

Подобни статии

Данината къща с. Кметовци

Данината къща в с. Кметовци е само на 11 км. от Габрово. Намира се на тихо място почти на края на селото.  Боженци е на ...

Дестинация Гърция - до остров Лефкада

Лефкада е гръцки остров в Йонийско море. От България е на около 1000км, зависи от  първоначалната т...

Почивка в с. Раювци, Еленски балкан

Почивка в едно райско кътче – с.Раювци, Еленски балкан Село Раювци се намира на брега на яз. Йовкоци, на 30 километра от Вели...

Исторически център Онгъла край Калиакра

Онгъла – едно място, на което трябва да заведете децата през лятната отпуска Онгъла се намира на изхода на с. Българево, в по...