Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Из прекрасните Родопи – Маршрут 2

МАРШРУТ: Асеновград – Хайдушки поляни – с. Гела – Триград и Ягодина – яз. Широка поляна

Тръгване  възможно най-рано  по маршрут  Асенова крепост, която е на 10 минути от град  Асеновград.

Следващата точка са Бачковски манастир и  Чудните мостове, на 50 км от Асеновата крепост. За хората които имат повече време биха могли  да минат към Югово и да поемат в посока Кръстова гора, дори и без да толкова вярващи. Достатъчно е да се насладите на величествения пейзаж и спокойствието на вековните гори. В региона може предварително да проверите за възможности за нощувка, за любителите на палатки местата са по ограничени, но точно в района на кръстова гора ще намерите къде да опънете.

Следваща точка са Чудните мостове, пътувалите в този район сигурно знаят, че тук пътищата са тесни,две коли на места трудно се разминават, и след някой друг км. Ограничения от рода на 10км./ч. няма да ви правят впечетление.

Слизайки отново на главния път към Смолян и Пампорово, има много места за нощувки –Чепеларе, Проглед, Пампорово. Ако не свърнете в посока Пампорово,ви препоръчвм да завието покрай хотел Рожен и да тръгнете към Хайдушките поляни. Има няколко хижи и вили , в които можете да се настаните, ако не предпочитате палатките. Хайдушките поляни са все още девствени и непокътнати, може би поради черните пътища по които се стига до тях, но удоволствието да си там си струва неудобството, така че не се колебайте. Да си там в ясна лятна нощ, под звуците на 100 –те каба гайди, които се чуват от хижите наоколо под огромното звездно небе-незабравимо!

Пампорово и задължително кулата Снежанка, от там можете да слезете с лифта до Смолянските езера или  с автомобил. В Смолян може би само планетариума, иначе планински град с остатъците от соца по центъра му. От там тръгнете към Широка лъка, и след като я разгледате към с. Гела. От селото има доста пешеходни маршрути,които може да изберете или просто да се насладите на великолепените пейзажи.

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

Продължете на запад към с. Триград –пещерата Дяволското гърло, за тези които не са я посещавали. В самото село Триград няма нищо интересно, спиращите дъха гледки са след него.  Препоръчвам ви настаняване в къща Орлово око, на 1 км. след с. Жребево, почти на гръцката граница.

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

Тук започва приключението. До къщата може да се стигне примерно с високо проходим автомобил, но по-сериозен такъв, АТВ, ofroad моциклет, но най-сигурно е пеш.

Във вилата има всичко необходимо, електричеството е само за осветление от генератор. Има камина, барбекю, спиращи дъха гледки, романтика, мурсалски чай, а в околността  мечки, диви прасета, сърни.

Препоръчвам ви  разходка до Чаирските езера, имайте предвид, че ще ви трябват около 4-5 часа до там и обратно. До тях по –лесно се стига през с. Мугла  през Смолян или по пътя към пещерата Дяволското гърло, от към Широка лъка, има заслон в ляво и тесен коларски път който извежда до хижа Чаирски езера.

В обратна посока  към с. Триград.

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

Който не е посещавал Ягодинската пещера, може да направите лека отбивка към Ягодина (18км.) . С открит джип може да се изкачите до панорамната площадка “Орлово око”, монтирана на ръба на скалите на височина 1563м и ако е ясно времето да видите целите Родопи, части от Пирин и Рила, Гърция.

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

От там пътуване до гр. Доспат и яз. Широка поляна (1530м. надморска височина).

Препоръчвам ви настаняване в вилно селище Романтика https://www.vsromantica.com/

Из прекрасните Родопи - Маршрут 2

в местноста “Кавал тепе” (по пътя  Доспат – Батак има отбив вдясно, по няколко км. черен път се стига до вилното селище).

В язовира не знам  дали има много риба за по-запалените, но е невероятно красиво и идеално място за отдих и релакс.  Хубаво е тук  да останете поне с 2 нощувки. Няма да съжалявате. Не пропускайте обаче да си напазарувате от Доспат, тъй като на язовира имаше само един магазин, в стил старите селски магазини.  Освен това магазина е  на главния път към яз. Голям Беглик и ще трябва да се върнете по черните пътища, което си е неудобство.

И ако отпуската ви е на привършване -пътуване към яз. Батак, Пещера  и отново по магистралите, в градовете, при клаксоните, стоманобетона и жегите.

Подобни статии

Къща за гости с басейн - Старата къща с. Харачери

Старата къща с. Харачери в Габровския балкан е прекрасно място за отдих на компания и за летния, и за зимния сезон. На 10 км....

"Къща за гости Търпови" Сапарева баня

Прекрасно място за краткотраен отдих и хубава планинска ваканция, когато решите да покорявате Рилските езера, или водопада и...

До  Sankt Moritz с влака Bernina  от Тирано с раница

Самостоятелните екскурзии до Сейнт Мориц са все още редки за нас, още повече с обществен транспорт.  Информация в Inter...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...