Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Тридневна разходка в област Пулия – Бари, Алберобело, Мартина Франка, Матера, Монополи

Пулия

Пулия е тока на ботуша. Има 800 км плажна ивица. А Бари е нейна столица. Бари е град, разположен на югоизточния бряг на Италия с лице към Адриатическо море и срещу Дубровник в Хърватия.

Пулия - Бари
Пулия – Бари

С население от 320 400 души служи като вторият по големина икономически център на южния регион на Италия след Неапол.  Единствено в Бари бабите са туристическа атракция. Те правят на ръка по улиците  в стария град  местния вид паста – орикете, така наречените „ушички“.

Старият център на Бари е сгушен около пристанището, а широката жилищна и бизнес зона се простира от тази точка към континента.
В ранните години Бари е бил част от Римската империя и е служил като главна врата към Адриатическо море.

Пулия - Бари пристанище
Пулия – Бари пристанище

Старата част на Бари е едно от най-фотогеничните места в града. Тесните улички се пресичат под всякакви ъгли, над главите ви ярко боядисаните и изглеждащи леко западнали сгради сякаш ще се докоснат с по-високите етажи, а от прозорците виси пране буквално над улиците.

Пулия - Бари - Стара част
Пулия – Бари – Стара част
Пулия - Бари - Стара част
Пулия – Бари – Стара част

Старият град на Бари е пълен с бели и тесни улички, стълби и тунелчета, аромати на прясна храна и свежо пране. Сред основните забележителности тук са като базиликата „Свети Никола“, която е построена е за съхранение на мощите на Свети Никола, пренесени от град Мира през 1087 г., и катедралата „Сан Сабино“ или Свети Събин в романски стил (наричана още Катедралата на Бари), която също датира от 11 век. „Свети Никола“ в Бари, се счита за първообраза на Дядо Коледа, а статуята пред катедралата е подарена на града лично от Путин при посещението му в Бари.

Пулия - Бари - „Свети Никола“
Пулия – Бари – „Свети Никола“
Пулия - Бари - „Свети Никола“
Пулия – Бари – „Свети Никола“

Точно пред стария град гордо и величествено стои и Кастело Норманно Свево – нормански замък от 12 век в изключително добро състояние. 

Вечерите в старата част на Бари – Bari Vechia и по крайбрежната алея са истинско удоволствие. Заведенията се пълнят с туристи, крайбрежния булевард грее с хиляди светлини, кипи живот. Цените по заведенията са сравними, даже по-ниски от тези в България.

От Гарата – Bari Centrale е организиран достъп във всяка посока извън Бари.

Има станция и на метрото, което е много удобно за отиване и връщане от Bari airport. Освен с метро до летището може да се придвижите и с автобус №16, както и с влак по линията FR2. Билети за влака се вземата отново на автомат на гара https://www.ferrovienordbarese.it/, вдясно от входа на Bari Centrale, и точно преди входа на гарата за Матера. На указателното табло има информация от кой перон тръгва влака. На перона има жълти автомати за валидицазия.

Внимавайте много с перона – 3В и 3А фактически са един зад друг, и подредбата им е така. Пристига влака на 3В, пред него застава този за летището – 3А, и понеже часовете им съвпадат, редовно минава служител, който предупреждава объркалите се туристи.

На Bari Airport също има леко объркване. И на двата входа на летището пише „ Arrive”, няма „Заминаващи“. Влезте в летището от където искате, „ Заминаващи„ са на 2-и етаж.

Освен Матера, която е черешката на тортата и задължителна за посещение, в околността има още няколко по-малки градчета, които си заслужават да изгубите 2-3 часа, във всяко едно от тях.

Матера

Матера е град с уникална архитектура, дух и звучене. Със сигурност може да се нарече един от най- въздействащите градове не само на територията на Италия, но и в целия свят.

Пулия - Матера
Пулия – Матера

Жилищата са били издълбавани едно над друго в сравнително меките скали в продължение на стотици години, често хаотично, така че покривът на една къща се е превръщал в път, стълбище или под за друга, като се образува същински лабиринт от къщи – настрани, нагоре, надолу, наляво, надясно.

Пулия - Матера - Улици
Пулия – Матера – Улици
Пулия - Матера - Улици
Пулия – Матера – Улици

Матера не винаги е била толкова красива. До 1950 година, хората са живели по пещерите тук без вода, ток и канализация. Жилищата-пещери са били мрачни и миризливи помещения, хората и животните са живеели заедно, а детската смъртност е достигала до 40%.

Пулия - Матера - Вътре в къщите
Пулия – Матера – Вътре в къщите
Пулия - Матера - Вътре в къщите
Пулия – Матера – Вътре в къщите

Правителството на Италия обявява Матера за национален срам на Италия и изселва принудително близо 20 000 обитатели на старинните жилища на Матера. Собствеността над пещерите си запазват само онези, които могат сами да си позволят закупуването на друг дом. Останалите трябва да напуснат ексцентричните си местообитания и да свикнат с панелките, предложени от правителството.

Следват близо 40 години, в които пещерните жилища остават обезлюдени, но кино-продукцията връща славата на Матера, тъй като локацията е изключително подходяща за филми на библейска тематика. Тук са снимани филми като „Трима братя“, „Повече от чудо“, „Цар Давид“, „Рождество“, „Страстите Христови“, „Спектър на утехата“, „Поличбата 666“, „Младият месия“, „Бен хур“.

Пулия - Матера - Пещерни жилища
Пулия – Матера – Пещерни жилища
Пулия - Матера - Пещерни жилища
Пулия – Матера – Пещерни жилища

През 1993 г. ЮНЕСКО обявява Матера за cветовно архитектурно наследство. От тогава насам градът възвръща старата си слава и през 2019 г. Матера и Пловдив са избрани за европейски столици на културата.

Пулия - Матера - Столица на културата
Пулия – Матера – Столица на културата
Пулия - Матера - Столица на културата
Пулия – Матера – Столица на културата

Не мога да пропусна да рекламирам пещерното хотелче B&B, от което останахме изключително доволни – Da Zia Lalla. Намира се на центъра на сасите на Матера, гледката от терасата е изключителна, а от условията и гостоприемството сме възхитени.

Пулия - Матера - гледка от хотел Da Zia Lalla
Пулия – Матера – гледка от хотел Da Zia Lalla

Удобно е за 4-има, но има и походно легло, в краен случай за 5-и човек или дете.

За Матера има удобни влакове на гара – Ferrovie Appulo Lucane

Пулия - Матера - гара Ferrovie Appulo Lucane
Пулия – Матера – гара Ferrovie Appulo Lucane

– намира се в дясно от Bari Centrale – точно зад павилиона на гаровия площад, пред който спират автобусите за градските линии. Билетите се вземат от автомат вътре в гарата, а пероните са на втория етаж. Пазете билетите, ще ви трябват и за излизане от гарата в Матера – Matera Centrale. Валидират се на втория етаж преди качване на влака. Пътува се 1ч. и 38 мин. Има директни влакове, има и такива с прекачване на гара Алтамура. Вътре във вагоните има монитори на които можете да следите гарите, преди всяка гара има гласови съобщения, както и за смяната на Алтамура, ако има такава.

Алберобело

Алберобело е малък град в Южна Италия, намира се на едва 50 км от Бари, Пулия. В превод името означава „Красиво дърво“ и е част от списъкът на световното културнота наследство на ЮНЕСКО. С местно население от над 10 000 души, градът е известен с трулите си, които представляват малки бели сухокаменни колиби с коничен покрив.

Пулия - Алберобело
Пулия – Алберобело

Трулите са изградени изцяло от каменни блокове, които образуват дебели стени и защитават от жегата. Местните се научили да ги строят от камък и хоросан, за да не плащат данък за имот, тъй като се водели временни постройки, които лесно биха могли да бъдат преместени.    

Пулия - Алберобело - Трули
Пулия – Алберобело – Трули
Пулия - Алберобело - Трули
Пулия – Алберобело – Трули

Когато данъците са били твърде високи през средновековието, фермерите са събаряли къщите си, когато са знаели, че идва инспектор. Когато се отдалечавал те бързо ги построявали отново.

Транспорта до Алберобело е удобен, но все пак става въпрос за Южна Италия, тук винаги може да изникне нещо непредвидено. Препоръчвам Ви да си изтеглите приложението Rome2rio. Точно е и удобно, с актуализирани разписания и връзки. Автобусите за Алебробело, които са най-удобни тръгват от Bari Largo Sorrentino ( улица на гърба на централната гара – Bari Centrale).

Пулия - Алберобело - Автобусна спирка
Пулия – Алберобело – Автобусна спирка

Билети може да си вземете от автоматите за билети на гарата на Ferovie del sud Est, on-line на https://www.fseonline.it/ до 5 мин преди тръгване на автобуса или в магазин „Tabachi”, на около 50-ина метра от спирката на автобуса.

Алберобело е трета спирка, след Бари. Стига се за  1ч. и 5 мин. Цената е 4,40 евро. Можете да си вземете билети и за обратно. Можете да го направите и от автомат за билети на перона на гарата в Алберобело. Автобуса спира на гаровия площад в Алберобело, от там и тръгва в обратна посока. Имайте предвид, че пътя с влак до Алберобело или на обратно задължително прави смяна на Putignano, а пътя се удължава с 1ч. и 30 мин.

Кварталчетата с трули са на около 10 –ина мин. от гарата – Rione Monti и Rione Aia Piccola. За 2ч -2.30ч. може спокойно да се обиколят и при по-стройна организация да успеете да се придвижите до близкото красиво бароково градче – Мартина Франка. Двете градчета спокойно се разглеждат за един ден от Бари, с обществен транспорт.

Мартина Франка

Мартина Франка е вторият по големина град в провинция Таранто на район Пулия. Мартина Франка, както и Бари, има добре запазен стар град, около който все още стоят градските стени и красивите барокови порти, въвеждащи посетителите към тесните, криволичещи улички.

Пулия - Мартина Франка
Пулия – Мартина Франка

Според местни историци, Мартина Франка съществува още от X век, когато група хора, избягали от Таранто от сарацинската инвазия, основали малко селце в планината, наречено Сан Мартино. Историческият център е едно истинско бароково бижу с красиви сгради и неизменните за Италия тесни, криволичещи улички.

В малките долини край града се отглеждат бели винени сортове лози и маслини. Едно от основните препитания на Мартина е производството на бялото пенливо вино Спуманте.

Монополи

Монополи е крайбрежен стар пристанищен град на брега на Адриатическо море, на 44км от Бари. Има редовен транспорт с влакове от Matera Centrale.

Монополи е очарователен със старото си пристанище, романтична историческа част и исторически забележителности. Плажовете италианците си ги харесват, но за нас са прекалено каменистти.

Пулия - Монополи
Пулия – Монополи
Пулия - Монополи - Улици
Пулия – Монополи – Улици

На крайбрежието е  крепостта на Карл V, която е завършена през 1522 г. в петоъгълна форма с цел отбрана. Тя е интересна и заради славата си на затвор чак до 1969 г. Катедралата на Монополи е основна забележителнот на градчето.

Пулия - Монополи - Катедрала
Пулия – Монополи – Катедрала
Пулия - Монополи - Катедрала
Пулия – Монополи – Катедрала

За да се потопите спокойно в атмосферата на Монополи и се разходите по романтичните тесни улички около пристанището и стария град са достатъчни 3 часа. Пътя до гарата е около 20 мин.

Пулия - Монополи - Улички
Пулия – Монополи – Улички

В областта има още няколко хубави малки градчета – Лече, Остуни, Локоротондо,  но в рамките на 3 дни със сутрешен полет София – Бари и вечерен обратно за София, с обществен транспорт, това е максимум програма.

Подобни статии

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...

Вили и къщи за гости в околностите на Габрово

Къща Даскалов  местност Червена локва (до Габрово)  Хубава голяма вила, строена през социализма, но реновирана и по...

Къща за гости с басейн ЕСЕ до Габрово

Къщата за гости “Есе” се намира в Габровоския балкан, само на 7-8 км. от града. Подобно на повечето малки селца о...

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Корените на карнавалите се губят в древността, някои учени ги свързват с Египет, където с пищни тържества отбелязвали приижда...