Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Забележителностти в Габровски регион

Забележителностти, които си заслужава да посетите в Габровския регион

Град Габрово е основан от Кольо Фичето преди 250 години. При първото официално преброяване през 1887г. е 7958 души. Максимума си достига през 1985г., когато е 81 415. След това, както и в цяла България населението започва да  намаля.

Габрово е разположен изцяло в Балкана, по поречието на река Янтра. Географското му положение го е съхранило през вековете като чист етнически град.

По време на турското робство, турското владичество е било с много слабо влияние. В Габрово е общоизвестен факт, че туркиня не е раждала, нито е погребван турчин.

В Габрово и региона, чак до Севлиево и Велико Търново джамии няма, а останките на най-старата църква, датират около 1231 година. Днес върху останките й е изграден през 1805г друг храм – Успение на Пресвета Богородица“.

За Габрово, Евлия Челеби ( турски военачалник)  пише: „Боже, прости ме, но селото е бунтовническо, не е за отсядане на пет или десет души в него… С една дума тези селяни вършат разбойничество в Шипченската планина, не настаняват в селото си дори 150-200 души конници, а онези, които се настанят там със сила, не изпращат със здраве. Благоразумните да не ходят на тези планини, защото и зиме, и лете има много разбойници.“

Факта, че в Габровския регион турците са се съобразявали какво правят, е позволило на българите да развият и занаятите, и търговията,  както и производства, свързани с обслужването и опазването на проходите през Балкана – ковачество, оръжейничество и др.

Първата текстилна фабрика в новоосвободеното Княжество България е основана в Габрово през 1882г. и оборудвана с модерни немски машини от Иван Калпазанов.

Не случайно една от забележителностите, която не бива да пропускате е именно Архитектурно -Етнографския музей на открито „Етъра“. Етъра събира десетки хиляди посетители годишно, независимо от сезона. Работи всеки ден от 09.00ч. до 16.30ч ( ноември –март) и от 09.00ч до 19.00ч от април до октомври. 1 път месечно има безплатни посещения, които съвпадат с някои от по-известните  Християнски празници – Богоявление, Трифон зарезан, Петровден, Илинден или други.

Архитектурно -Етнографския музей на открито „Етъра“

Цената за еднократно посещение е 5.00лв за възрастен, за ученици, студенти – 2.00лв, пенсионер – 3,00лв. Семеен билет с деца до 18 години- 9.00лв., а деца до 7 г и хора с увреждания влизат безплатно.

Само около 3 км. по навътре в планината е Соколски манастир. През 1836 г. в манастира е открито килийно училище, в което учител е Неофит Бозвели а в  двора на манастира може да видите уникалната белокаменна чешма, построена от Кольо Фичето. Освен, че от Манастира се открива зашеметяваща гледка, може да отдъхнете на огромната поляна пред манастира или да се разходите в горите наоколо.

Соколски манастир

В града не пропускайте Дома на хумора и сатирата – 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека, безплатен паркинг. Той предлага забавна разходка из постоянните, детска развлекателна зала „Планета Габрово”, временни изложби на хумористично изкуство, както и множество интересни атракции (виц-банка, криви огледала, паметник на габровската котка с отрязана опашка, чанове за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми и други.

Работно време : Лятно (1април – 31 октомври) от 09.00ч до 18.,00ч всеки ден; зимно – от 09.00ч до 18.,00ч, почивен ден неделя.

Дома на хумора и сатирата

Входни такси: за възрастни – 3.00 лв.; за учащи, студенти и пенсионери – 1.50 лв.; семеен билет (с деца до 18 години) – 6.00 лв., безплатно за  деца до 7 г., деца от социални домове  и хора с увреждания;  беседа на български език – 5.00, а на чужд език -10,00лв.

Любимо място на габровци е парк Градище.   Тук, сред прохладата на борова гора, се намира голяма поляна с люлки и място за пикник. По пътя може да се посети Зоологическата градина и залата на Планетариума. От огромната поляна на парк Градище тръгва екопътека към скалите на телевизионната кула. Гледката към голяма част от града и планината наоколо е зашеметяваща. Точно над кулата са и останките от стара ранно византийска  крепост. Габровци наричат крепостта ”Пазителката на прохода”, тъй като тя е издигната по време на Римската империя, за да охранява главния път през Шипченския проход и да спира варварските нашествия.

Градище

Местността „Узана.  Узана е на  около 20 км от Габрово. Тук се намира географският център на България. Въздухът е планински, чист, а природата е великолепна. От Узана тръгват туристически маршрути към хижа Мазалат, върховете Исполин, Шипка и др.  Има ски влекове, множество разпръснати хижи – в различни ценови категории, които предлагат всякакви развлечения за туристите.

Местността „Узана“

С. Боженци – намира се на 15 км югоизточно от Габрово и е разположено в котловина, прорязана от малка рекичка. Боженци е живописен архитектурно-исторически резерват, съхранил много къщи-паметници на българския възрожденски дух.  Селото е създадено от болярката Божана, след превземането на Велико Търново от турците през 1393 година. Тъй като през селото е минавал  важен път, пресичащ Стара планина, Боженците  се  разраствало бързо. Жителите развивали животновъдство, занаяти и търговия.

С. Боженци

Те строили живописни български къщи с високи каменни огради, ковани порти и дюкянчета пред тях. Със своята неповторима и автентична  атмосфера селцето ни пренася и днес назад във времето и ни потапя в бита на старите българи.  Има няколко музейни къщи с наредени експозиции, разкриващи битието на видни боженски фамилии, с чието дарителство са строени църкви, къщи, училища. През цялата година селцето се посещава от множество туристи. Предлага възможност за настаняване в много от възрожденските къщи, има механи, кафенета и старинни дюкянчета.

С. Боженци

В Габрово може да посетите още Интерактивния музей на индустрията – нов начин за демонстрация на екпозициите за историята и занаятите, прочули Габрово в миналото като “българския Манчестер” – кожарство, тъкачество, грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство, ножарство.

Дечковата къща – 180 годишна къща – паметник на представителната възрожденска жилищна архитектура в Габрово

Националния музей на образованието – музейна експозиция показваща етапите на българското образование от 9 век до наши дни. Намира се в едно от крилата на Априловската гимназия в Габрово.

Подобни статии

Къща за гости "Минковски" до Орешака

Орешака е в непосредствена близост до Троянския манастир и Природонаучния музей в с. Черни осъм. В Орешака има много вили и ...

По красотите на Неапол, о. Капри, Амалфи, Равело, Позитано и Помпей

Амалфийското крайбрежие е привлекателна дестинация, предлагана от всички туристически агенции. Като варианти, цените варират...

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Корените на карнавалите се губят в древността, някои учени ги свързват с Египет, където с пищни тържества отбелязвали приижда...

Къща за гости „Родопски хан“ в с. Врата и Белинташ

Лято е и е време да се отдадем на приятни разходки и планините. С. Врата, както и близкото до него с. Мостово са прекрасни м...