Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Прекрасната Словения

Словения е малка европейска страна и най-богатата от бившия източен блок.

Чувайки името й, всеки среднограмотен първо я свързва с бившата Югославия, но всъщност Словения няма нищо общо с балканския манталитет.  Единствената връзка, която има със страните от бивша Югославия е  славянския език. Страната е с висок стандарт, предлага славянско гостоприемство и баварски манталитет и чистота.

Прекрасната Словения

Словения е около 2 милиона, разположена е в източните Алпи, предимно планинска страна, с малък излаз на Адриатическо море.

Словения е наслада за окото, пътува се изключително удобно, тъй като инфраструктурата й е страхотна.  Гледките са алпийски, докъдето окото вижда са зелени окосени ливади и стръмни възвишения, разхвърляни красиво оформени къщи с островърхи покриви, покрити с много цветя и зеленина.

Прекрасната Словения

Основни забележителности са столицата Любляна, пещерата Постойна, която е в непосредствена близост със замъка Предяма, езерото и замъка Блед.

Плажната й ивица е съвсем малка, все пак бреговата ивица на Словения е  само  50км. Плажове  имат Изола, Порторож, Копер,  Пиран няма.  Градчетата носят богатото си наследство от Венецианската република и ще ви очароват със средновековните си дворци, тесните улички и каменни къщи.

Любляна е красив, романтичен и спокоен град. Вечер мостовете и крайречните улички на двата бряга на река Любляница са любимо място не само на туристите, но и на местните жители. Заведенията  са пълни с млади хора, наслаждаващи се на романтичната обстановка и евъргрийните на уличните музиканти.

Прекрасната Словения

Прекрасната Словения

На високо над централната част на града е Замъка, построен през 15 век от Хабсбургите върху останките на още по-стар замък.

До него може да стигнете с Фуниколяра и да се насладите на панорамната гледка от кулата на замъка и изложбите в залите на замъка.

Прекрасната Словения

Билета за възрастни е 10 евро, за деца , студенти и пенсионери– 7 евро. 26 евро е фамилен билет ( включващ 2 –ма възрастни и 1 дете).

Малко по-евтино може да ви излезе ако до замъка се качите  с автомобил. Цената само за замъка е 7,50 евро за възрастен и 5, 20 за деца. 19 евро е фамилния  билет.

Прекрасната Словения

Пещерата Постойна е по направление Любляна – Италия. Постойна яма е с най-дългия пещерен туристически маршрут в света – 5,23 км.  Още от 18 век е организирана обиколката й с влакче (от 1872г.), което в началото е бутано от самите гидове, в началото на 20 век от парен локомотив, а след 1945г. е с електрически влакчета , стил „Индиана Джоунс“. Усещането и обиколката на пещерата си заслужава цената – 25 евро за възрастен, 14.30 евро за деца до 15г, а от 16- до 25г – 19.10 €.  Ако решите да комбинирате обиколката на пещерата с близко намиращия се Замък Предяма, комбинирания билет е 32 €, за деца до 15г. -25.50€,  от 16г – 25г. – 19.10 €. Имайте предвид, че за двата обекта ще ви трябват около 4-5 часа.  За по-стегната организация можете  да си резервирате on-line билети с предварителен час.

Прекрасната Словения

Замъка Предяма ще ви върне далеч в миналото на рицарските турнири и отдавна отминали времена .

 

Замъка Блед е в посока Любляна – Австрия и се намира в най-високата част на Южните Алпи, близо до най-високия връх Триглав  (2864м). Освен невероятно красиво място за релакс с дестинация за планинари и алпинисти, тръгнали в посока връх Триглав.

Прекрасната Словения

Словения е изключително добър избор за няколко дневна екскурзия в Европа, през топлите месеци – от юни до септември .

 

Подобни статии

Стачките на Гърция!

Гърция е любима дестинация на българите, но желанието на гърците да стачкуват, че да получават, а да не си плащат, води до р...

До  Sankt Moritz с влака Bernina  от Тирано с раница

Самостоятелните екскурзии до Сейнт Мориц са все още редки за нас, още повече с обществен транспорт.  Информация в Inter...

До Карпатите в Синая, Бран и Брашов

Румъния с нейните най-интересни забележителности е близка дестинация и много удобна за една уикенд разходка с кола. Една...

До Езерото Комо (Lago di Como) с обществен транспорт

Езерото Комо е едно от трите красиви езера в северната част на Италия. Комо е най- малкото от трите езера, в сравнение с Лаг...