Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

До Езерото Комо (Lago di Como) с обществен транспорт

Езерото Комо е едно от трите красиви езера в северната част на Италия. Комо е най- малкото от трите езера, в сравнение с Лаго ди Гарда и Лаго ди Маджоре. По красота обаче не им отстъпва, и не случайно тук се намират най-красивите и романтични вили, които са станали място за заснемане на много топ продукции. Във вилите на езерото Комо са заснети епизоди от „ Междузвездни войни“ – Villa „ Balbianello”, както и „Бандата на Оушън“ 2, „ Казино Роял“.

Околния планински релеф създава романтична и неповторима атмосфера, която се съчетава успешно с тесните улички, малките пристанища с лодки, цветните, огряни от слънцето тераси и ресторантчета, пръснати в главните туристически градчета – Варена, Беладжио, Менаджио, Леко и Комо.

От пристанищата на Варена, Беладжио и Менаджио, тръгват на често фериботи и лодки за разходки към другите брегове на езерото. Фериботите са и най-лесния начин да отидете до другия бряг ако сте с автомобил или мотоциклет.

До Варена има редовни влакове от Милано, Бергамо и от север от Чиавена, и Тирано. Главните забележителностти в градчето са – замъка Castello Di Vezio, villa Monastero и зоната около плажа и пристанището на градчето. До Castello Di Vezio се стига след около 20-25 мин пеш по стръмен павиран пешеходен път.


След като изморени, но доволни стигнете до замъка, ще останете възхитени от невероятния пейзаж, който с разкрива пред очите.

Замъка е строен в края на 11, началото на 12 век. По време на I – та световна война е служел за отбрана и са прокопани подземни тунели. В момента е частна собственост, на семейство от Милано, но се управлява като най-значимата местна забележителност. Входа е 5 евро за възрастен, 3 евро за деца и хора над 65г.

На връщане към градчето може да поемете надясно по „ Scabium path”, който за около 15 мин. ще ви свали близо до Вила Monastero, която е поредната забележителност на Варена.

Ако изморени след изкачването до замъка и разходката из прекрасните градини на вила ви се прииска да се освежите в чистите води на езерото, точно под градините на Villa Monastero има малък плаж- неохраняем, без съблекални и чадъри, колкото да отдъхнеш и се насладиш на местните нрави.

Градчето е изключително приятно за разходка по крайбрежната улица до пристанището. Като всеки туристически град в Италия предлага малки магазинчета за сувенири, кафетерии и ресторанти. Места за паркиране почти няма. За пътешествениците с раници е удобен междинен пункт преди да се отправят към Тирано за приключение по маршрута на влака Bernina, към Лугано през езерото с ферибот до Менаджио, или към Беладжио, Милано или Бергамо.

Подобни статии

До Карпатите в Синая, Бран и Брашов

Румъния с нейните най-интересни забележителности е близка дестинация и много удобна за една уикенд разходка с кола. Една...

Стачките на Гърция!

Гърция е любима дестинация на българите, но желанието на гърците да стачкуват, че да получават, а да не си плащат, води до р...

Прекрасната Словения

Словения е малка европейска страна и най-богатата от бившия източен блок. Чувайки името й, всеки среднограмотен първо я свърз...

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

Българите пътуват все по често в Европа, почиват в турските, гръцки и средиземноморски курорти. Професия “турист” се превръща...