Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Исторически център Онгъла край Калиакра

Онгъла – едно място, на което трябва да заведете децата през лятната отпуска

Онгъла се намира на изхода на с. Българево, в посока нос Калиакра. Намира се на 6км. От носа и на 6км. от красивия плаж Болата. Открит е през 2014г., като исторически център. Създадетелите му ни показват по един достъпен и интересен начин българската история и историята на днешните български земи от най-дълбока древност.

Всичко е пресъздадено като разказ в рамките на 40-50 минути, които отлитат незабелязано.

Онгъла не е музей, в него няма да разглеждате артефакти или други ценности, но впечетлението, което оставя в посетителя има многократно по-голям заряд от всичко, което сме виждали в музеите.

Център „Онгъл“ е създадено като дървено укрепление, наподобяващо това, което е издигнал Аспарух на територията на днешна Румъния, преди да премине р. Дунав, през втората половина на 7-ми век.

Исторически център Онгъла край Калиакра
Онгъла е подходящ за посещение от всички възрастти, но особено ви го препоръчвам за деца. Имайки предвид днешната образователна система, от тово посещение в историческия център може да научат повече неща, отколкото от уроците по история. Онгъла предлага разказ за историята на България и отношенията й със съседите на 7 езика по интерактивен и атрактивен начин. Центъра е единствен в страната, екскурзовода всъщност е аудиогид, който ви води от зала в зала.

Цената за посещение е 4 лв.

Мисля, че всеки българин, минал през Онгъла, ще има собствено мнение за всичко, което види и чуе там.

Исторически център Онгъла край Калиакра

Ще разберете защо княз Борис е взел стратегическото решение да приемем християнството.

Колко пъти българските царе са тръгвали на война с Византия набучили на копие нарушените от гърците мирни договори?

Какви са били причините хан Крум да си направи чаша от черепа на Никифор и защо за зверствата от страна на византийския император към българите и по специално към децата не сме чували от учебниците по история.

Винаги ли отношенията ни с Русия са били братски и защо през 967-971г. руския княз Светослав набива на кол 20 000 човека в Пловдив и избива над 300 болярски семейства, които отказват да му се подчинят. И това, разбира се го няма в учебниците по история. Човешкия живот в онези времена не е бил ценност.

Исторически център Онгъла край Калиакра

Днес света е друг, днешните българи, гърци, руснаци и турци не са толкова кръвожадни и не носят отговорност за действията на предводителите си от древността, но все пак нека имаме едно наум- всеки етнос си има харктерни черти, които се предават от поколение на поколение.

Патриотите, решили да създадат този така наречен исторически център, са постигнали нещо, което за съжаление всички исторически музеи в България, въпреки безценните археологически находки, с които разполагат, не могат да се похвалят.

Накрая, ще цитирам създателя на Онгъла – Валентин Симеонов. Идеята на центъра е, излизайки от него българите да се почувстват горди с миналото си, а чужденците да бъдат ако не друго, поне респектирани.

Подобни статии

Данината къща с. Кметовци

Данината къща в с. Кметовци е само на 11 км. от Габрово. Намира се на тихо място почти на края на селото.  Боженци е на ...

Родопите и Чаирските езера

Магията е там….Веднъж усетиш ли ги, те са с теб завинаги. Щом си тръгнеш, мечтаеш да се потопиш в омаята  им отно...

Еменски водопад - Момин скок

Приятна разходка през слънчев ден с впечатляващи природни гледки – това е да посетиш поредната туристическа забележителност ...

Забележителностти в Габровски регион

Забележителностти, които си заслужава да посетите в Габровския регион Град Габрово е основан от Кольо Фичето преди 250 години...