Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Осиновяване

Как да осиновим дете

Как да осиновим детеДа станеш осиновител и да отгледаш чуждо дете е въпрос, който в последните години е важен за стотици семейства, които по една или друга причина не могат да имат собствени деца.

Кандидатстването не е лесна процедура, необходимо е първо да се вземат документи за кандидатстване за осиновители в Отделите „Закрила на детето” към Дирекциите Социално подпомагане.

Изготвят се медицински удостоверения от личен лекар, в които той обобщава направените изследвания за физическо здраве, липса на тежки хронични заболявани,  сексуално предавани инфекции с приложени резултати от проведени изследвания за туберкулоза, сифилис, хепатит В, ХИВ/СПИН. От психиатричен кабинет ще трябва да се снабдите с  удостоверение за психично здраве,  документ от Общината по постоянен адрес, че не сте лишаван от родителски права, от Местни данъци и такси за имотно състояние,  от Районен съд -свидетелство за съдимост, удостоверение от Районна прокуратура.

Освен това е необходимо да представите удостоверение за сключен граждански брак,  брутни доходи за предходни 6 месеца, две препоръки свободен текст от ваши приятели, съседи или близки.
Имайте предвид, че ако нямате брак с партньора си, за осиновител кандидатства дамата, и  в удостоверението за раждане на детето, ще бъде записана само тя като родител (въпреки че в нормативните документи никъде не е посочено, че не може да кандидатства сам мъж).

Следва проучване от 3 месеца от Отделите закрила на детето, както и задължително от последните няколко години посещение на обучение за осиновители към Центровете за обществена подкрепа, където психолози и специалисти ще ви подготвят по различни теми за това, което ви очаква.

След като бъдете одобрени за осиновители и вписани в Регистрите, които сте посочили (може във всички 28 региона в страната, може и в точно определени от Вас), от комисиите към РДСП очаквайте писма с покани за среща с определени от комисиите деца. Не се притеснявайте, можете да не се съгласявате да осиновявате децата, с които се срещате. Тук искам да спомена, че по статистика, ако не осиновите дете през първите две години, след вписването ви в Регистъра, малко е вероятно да осиновите при следващи подновявания на регистрацията Ви.

След като получите поканата от РДСП, имате срок от един месец в който трябва да се срещнете с детето, и ако не можете веднага да решите да се срещнете отново с него. 1- месечния срок тече от датата на подписване на обратната разписка за получаване на поканата.

При срещите с децата, някои осиновители си водят лекари, тъй като не се доверяват на медицинската документация на детето.

Имайте предвид, че ако сте поканени на среща с дете, отглеждано в институция (ДМСГД), ресурсите на институциите позволяват децата да имат извършени пълни изследвания и документацията им е пълна и подробна. Ако детето е отглеждано в приемно семейство, положението е както в обикновенните семейства. Правят се само изследванията, които са задължителни и вече ако има някакъв здравословен проблем тогава се извършват и допълнителни изследвания.

Ако все пак от пръв поглед, си кажете „това е моето дете”, пред нотариус със съдействието на социален работник подписвате декларация от осиновител за съгласие за пълно осиновяване на детето. Внасяте такса към Окръжен съд по настоящ адрес на детето за стартиране процедурата по осиновяване и ако имате късмет делото да бъде придвижено бързо, може и в едномесечен срок. Решението на съда да влезе в сила и да си вземете детето. Разбира се, в този период имате право колкото пъти искате и имате възможност да вземате детето през деня за да може то да се адаптира по-бързо впоследствие към вас и семейството ви. Всъщност даже е препоръчително да го правите. Все пак, трябва да знаете, че ако детенцето е отглеждано в приемно семейство, емоционалната му връзка с приемната майка е много силна и за самото дете ще е голям стрес да бъде разделено с приемния родител и няма да му е лесно да се адаптира във вашето семейство, особено ако преди това ви е виждало 1-2 пъти.

В интернет, в специализирани литератури, както и на курсовете за обучение ще ви запознаят с особеностите на институционалното отглеждане на децата и с какви изоставяния в нервно-психическото им и емоционално развитие ще трябва да се справяте. Такова изоставяне, при децата отгледани до осиновяването им в приемни семейства няма.

След осиновяването, в продължение на 2 години, социален работник от Отдел „Закрила на детето” ще наблюдава адаптацията му в семейството. Не се притеснявайте да споделяте с него за всичко, което ви притеснява и не знаете как да се справите. Стане ли детето на 4-5 години потърсете услугите на психолог, ( можете да бъдете насочени отново от Закрила на детето безплатно), за да ви насочва и подкрепя за разговорите,  които ще трябва да проведете с детето си за неговото осиновяване .

Не отлагайте тези разговори! 90 % от кандидат –осиновителите са убедени, че по подходящ начин ще кажат на детето, че е осиновено веднага щом започне да разбира своята индивидуалност. Да си го мислиш и да го направиш обаче е нещо съвсем различно. Колкото и трудно да е, обаче, не го отлагайте!

Да научи детето в пубертета, че е осиновено е разрушително и за неговата психо-емоционална  стабилност и  развитието му въобще, и за вас като родители!

Не го допускайте!

Колкото по-рано успее да се идентифицира, като член на вашето семейство, макар и да не произхожда биологически от вас, толкова е по-добре за всички!

И тъй като по-младите българи са по разчупени и космополитни, не се притеснявайте от мисълта, че ще осиновите циганче. Масово при децата, вписани в Регистрите за осиновяване преобладават такива деца. Понякога се срещат така желаните от всички „руси дечица със сини очи” на съгрешили гимназистки или студентки, които още не са готови за семейство и деца,  но нека сме наясно, че тези случаи са много редки и българите по принцип не изоставят децата си.

Тук се отваря една интересна тема за незаконните осиновявания, която обаче ще оставим за друга статия.

Подобни статии

Семейството в България

Какво става със “семейството” в България? Освен икономическите, политически, демографски и всякакъв друг вид криз...

За какво помага сока от магданоз

Накратко за сока от магданоз. Този сок е превъзходно средство при заболяване на пикочо-половия тракт и много помага (благодар...

Бананов десерт

Кой не обича вкусни десерти? Особено ако в рецептата са включени банани? Ето една много лесна рецепта за божествено вкус...

Да купим ли таблет на 5 годишно

Да купим ли таблет на  5-годишно ? А, мога ли да попитам за какво му е? Със сигурност няма да му пуснете интернет план, ...