Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Семейството в България

Какво става със “семейството” в България?

Освен икономическите, политически, демографски и всякакъв друг вид кризи, “семейството” като основна клетка на всяко общество също е в криза.
Защо младите хора вече не сключват брак?

Защо всяка трета връзка приключва с раздяла, продължителни и жестоки семейни войни, които увреждат непоправимо психическата стабилност на децата?

Защо децата ни растат безотговорни, безперспективни, с ограничен светоглед въпреки неограничения достъп до информация, който имат?
Защо “Секса не е повод за запознанство”, звучи саркастично и за жалост реалистично?

Традициите отпреди 100 и повече години останаха там и си спомняме за тях единствено когато спрем поглед върху турските сапунки. Да, света ни е забързан, стресов, объркан. Нямаме време за децата си, нямаме нерви за тях. Задаваме ли си въпроса “Къде сбърках във възпитанието ? Бях ли до него или до нея, когато имаше нужда от мен? Защо не им се ходи на училище? Защо нямат амбиции и не ги интересува какво ще им донесе бъдещето?….Добър родител ли съм?

Вероятността детето  да има същото семейството, каквото имат и родителите е 70%. Помислете за семействата от кръга на близки и познати и ще се съгласите с мен.

Ако едно дете расте в стабилно семейство със силни семейни връзки, с доверие и компромиси, ако родителите  решават споровете по между си, без циркове и насилие, ако детето  чувства, че те се обичат и са едно цяло, въпреки спречкванията, които имат понякога, (в края на краищата те са неизбежни), ако подкрепят и дават крила на децата си и те знаят, че са обичани и мама и татко са до тях винаги, когато имат нужда от тях,  тези деца имат много по-голям шанс да създадат стабилно семейство, стъпвайки върху стабилната семейна основа, в която са израсли.
Детето на разведени родители, по един или друг начин, вече е настроено, че е нещо нормално да растеш без другия родител да е част от семейството.  Раздялата на родителите няма начин да не е остави отпечатък върху характера, самооценката и бъдещето на детето.
Това не означава, че детето няма да направи опит да създаде семейство – напротив. Ще се влюби, ще обича и партньора си и детето си. Да сключи брак обаче– едва ли. Защото не е сигурно нито в себе си, нито в партньора си, защото не може да се довери и да остави живота му, да зависи напълно от някой друг. Когато детето стане мъж,  то тепърва ще се учи как да се държи като глава на семейство, тъй като модела на поведение в повечето случаи е  отсъствал от живота му.

Трябва да си много интуитивен, разчупен борбен, и най-вече да държиш на децата си, за да не позволиш историята да се повтори.
Скъпи родители, живота е непредвидим и никога не е лесен. Няма гаранция, че ще срещнеш точния човек, с когото да се чувстваш комфортно до старини. Дали ще сключиш брак или не също няма значение. Стигне ли се до раздяла, неминуемо се стига и до съд, адвокати, дела за родителски права, разделяне на имущество, издръжки и т.н.

Не съществува рецепта за успешен брак. Няма кой да ни научи как да създадем семейство и да възпитаваме децата си, макар че тук бабите ше се стремят всячески да дават съвети.

Когато се намесят чувствата и вътрешната борба в нас, дори психолози с дългогодишен опит, правят грешки в отглеждането на децата си. Много е лесно, когато си наранен да настроиш малкия човек срещу другия родител. Децата се впечатляват бързо и изграждат инстинкти за самосъхранение, без да поставят под съмнение казаното от майката или бащата, които са до тях при раздялата.

“Родителското отчуждение” е страшно, защото настройва детето срещу другия родител, като с това съсипва едно детство и разрушава връзката с другия родител. А най- важното манипулира детето, нарушава правото му да има и майка и баща, независимо от това , че са разделени. Детето е едно, не може да се раздели на две. Не бива от малко да го караме да таи чувствата си, за да не засегне единия или другия родител, като им каже  как се чувства, кое му харесва и кое не. При раздялата на семейството, на детето му е най-трудно. За съжаление, точно в този важен за него период, и двамата родители го превръщат в “кошче” за негативните им емоции към другия родител. Докато един ден, най-често в пубертета “кошчето” се излее и върху двамата.

“Възпитанието на едно дете, започва с раждането на неговата майка”

Как възпитаваме децата си?

Всички искаме да се гордеем с децата си, даваме ли им обаче криле да полетят или ги водим за каишка по нашите стъпки. Все забравяме, че детето е отделна личност, то няма да следва нашите принципи и идеали, то ще си създаде свои.
Предлагам ви няколко прости правила на родителството. Вярвайте, те ще ви бъдат полезни.

Първо правило – Бъдете доброжелателни
Интересувайте се  повече от това, което изпитва вашето дете когато се радва или тъжи, когато успява или не; проявявайте повече топлота, загриженост и подкрепа.

Второ правило – Общувайте
Научете се  да изслушвате детето си, погледнете от неговата гледна точка, разберето го. Тогава ще знаете какво и как да му кажете, за да ви послуша.

Трето правило – Разумен контрол
Да влияем и контролираме детето си съгласно тези норми и правила, които ние самите спазваме. Ако искаме от детето си повече, нека първо сами се научим на това (примерно, ако пиете по бира и шофирате, няма как да го научите, че не бива да шофира, когато е употребил дори и малко количесто алкохол).

Четвърто правило – Възрастност
Да се съобразяваме с възрастта на детето, с нивото на неговите умения, опит и интелектуални възможности. Нека съобразяваме подходите и изискванията си с това.

Пето правило – Не отхвърляйте детето емоционално
Това, че вечер след работа нямате време и за домакинството и за куп други задачи, не отхвърляйте най-важното  -детето Ви. Нека се чувства желано и обичано. Не допускайте предпочитание на едното дете пред другото (от типа –виж брат си колко е умен, какви добри оценки има, а ти….).

Шесто правило – Не покровителствайте детето
Не му позволявайте то да мисли, че е най-умното, най-доброто, най-хубавото. Не го предпазвайте от трудностите и задълженията.

Седмо правило – Не стигайте до “свръхопека”
Не му поставяйте постоянни забрани и ограничания, с мисълтта, че ще гопредпазите от лошо влияние и от опасни за него ситуации.Така му отнемате възможността да се учи от собствения си опит и да се научи да вярва на себе си.

Осмо правило – Не неглижирайте детето
Детето не бива да чувства, че ви е в тежест..  Метод на възпитание, при който не става дума за пълно отхвърляне на детето от страна на родителите – ненахранено, необлечено, живеещо при тежки битови условия, а по-скоро за липсата на внимание, грижа и подкрепа; когато родителите се отнасят крайно формално към задълженията си. Детето чувства, че е в тежест и възрастните биха се радвали да се отърват от него. Бързо се научава да заобикаля формалния контрол и заживява свой собствен живот, за съжаление най-често свързан с асоциалната компания, безделието и скитничеството.

Девето правило – Не наказвайте жестоко
Подобни наказания унижаващи и унищожаващи детската психика, вече не са толкова много в България Такъв начин на възпитание засилва детската агресивност, желанието за отмъщение, способства за развитието на девиантно поведение, бягства от дома, суицидни опити, зависимост от наркотици.
Ние повтаряме опита на своите родители и копираме техните възпитателни методи, често без дори да го осъзнаваме. Учим се не толкова от непосредствено втълпените ни правила (ще направиш така  и така…), колкото от онова, което наблюдаваме в поведението на възрастните (техния пример). Моделите зависят и от социалния кръг -приятели, роднини, съседи, както и от взаимоотношенията с разширения семеен кръг – баби и дядовци и др. Така кръгът се затваря.
Моделите на взаимоотношенията в семейството се повтарят в един безкраен кръговрат, усложнени и от бързо променящата се социална среда. Въпроса е да ги осъзнаем и вникнем в същността им, да ги погледнем като странични наблюдатели, за себе си да решим кой от близките ни е прав и кой не е. Да отхвърлим модела на поведение, който не ни допада, за да не допускаме такъв и в нашия живот като родители.

Подобни статии

Насилие върху децата в България

Насилието върху децата и къде сме ние? Повече от 200 деца в България годишно стават жертва на сексуално насилие. Физическо ма...

Как да се оправим с тези МЪЖЕ

Когато прочетем подобна статия, си казваме „Колко е вярно“, “Така е“, но колко от нас отнесени в бесния ежедневен ритъм си на...

Разказ на норвежка майка, заживяла в България с децата си

Историята на Моника Петров, норвежка, която идва в България, след като се омъжва за българин. Шесте деца на Моника -норвежка ...

Стратегия за детето какво да очакваме

Очите на страха са големи – Стратегия за детето„Стратегията за детето предлага подходи, които целят да подобрят ефективн...