Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Стратегия за детето какво да очакваме

Очите на страха са големи – Стратегия за детето

„Стратегията за детето предлага подходи, които целят да подобрят ефективността на работата на институциите във всички сфери, свързани с правата на децата и тяхното благосъстояние“.  От там нататък за да влезе в сила всеки един подход, предлаган в Стратегията трябва да бъде вкаран в Закона за закрила на детето и други нормативни актове, иначе няма никаква стойност освен пожелателна.

Какво се случва на практика обаче?

Няма да тълкувам разпоредбите, които влизат сила от 01.01.2020г, както и тези действащи до момента. Деца са извеждани от хора, които тормозят и неглижират децата си и до сега.

Деца са извеждани предимно обаче, по желание на самите майки, и колкото и странно да звучи по желание на самите деца.

Ако сте добър родител обаче, грижите се, обичате и възпитавате детето си, с идеята, че то след години ще трябва да е отговорен възрастен, няма от какво да се притеснявате.

Хората обаче са под напрежение от статиите за Норвежките и други европейски социални служби  и станаха особено чувствителни. Това е причината да се подават сигнали,  от странни по странни, като:

„Баща е издърпал ухото на детето си в парка“,

„Децата играят на улицата и са в риск  някой автомобил да не ги блъсне“,

„Детето на съседите плаче силно“ ( може да го малтретират)…..

„На съседите са им е спряно електричеството, децата трябва да бъдат  изведени“

„На горния етаж се карат и крещят един  на друг, а детето им е там и плаче. Вземете мерки“

Тъй като на тези сигнали трябва да се реагира, да се проучат, да бъдат разпитвани родители, съседи, учители и ред други хора, обществото постепенно свиква с мисълта, че шамаросването от едно време трябва да отстъпи пред други възпитателни мерки.  А, какви са те, могат да кажат по – младите и разумни хора, които се интересуват, консултират и се учат да бъдат добри родители.

Лошото обаче е, че  днешните 20 и няколко годишни, свикнали да получават всичко, което са поискали, да се дрогират и да мислят само за собствените си нужди, много трудно могат да бъдат отговорни родители. Не по-добре са и 30 и няколко годишните, отраснали в годините на прехода, в много случаи в разделени семейства, без самите те да са научени на ценности.

Каквото и да кажем, от 2020г., родителите ще трябва да се притесняват винаги, когато оставят сами децата си вечер до късно, когато ядосани, че имат слаба оценка в училище ги шамаросат, когато наследника им в училище се сбие или се държи грубо и невъзпитано. Защото вниманието веднага се насочва към семейството, и колкото и да ви е неприятно социалните служби могат да позвънят на вратата.           

В едно може да бъдете спокойни обаче – в България за един шамар, за това, че спи в една стая с брат си или сестра си или че родителите му са безработни и трудно свързват двата края, никой няма да ви вземе детето.

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

До Москва и Санкт Петербург самостоятелно

Българите пътуват все по често в Европа, почиват в турските, гръцки и средиземноморски курорти. Професия “турист” се превръща...

Къща за гости с басейн ЕСЕ до Габрово

Къщата за гости “Есе” се намира в Габровоския балкан, само на 7-8 км. от града. Подобно на повечето малки селца о...

Бисквити с шоколадов крем

Вкусни бисквити с шоколадов крем (за 6 души). Продукти: 1/2 чаша размекнато масло; 1/2 чаша олио; 1 чаша кристална захар; 1 ч...

Титаник - най-трагичната морска катастрофа

Презокеанският лайнер „Титаник“  потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 април ...