Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Стратегия за детето какво да очакваме

Очите на страха са големи – Стратегия за детето

„Стратегията за детето предлага подходи, които целят да подобрят ефективността на работата на институциите във всички сфери, свързани с правата на децата и тяхното благосъстояние“.  От там нататък за да влезе в сила всеки един подход, предлаган в Стратегията трябва да бъде вкаран в Закона за закрила на детето и други нормативни актове, иначе няма никаква стойност освен пожелателна.

Какво се случва на практика обаче?

Няма да тълкувам разпоредбите, които влизат сила от 01.01.2020г, както и тези действащи до момента. Деца са извеждани от хора, които тормозят и неглижират децата си и до сега.

Деца са извеждани предимно обаче, по желание на самите майки, и колкото и странно да звучи по желание на самите деца.

Ако сте добър родител обаче, грижите се, обичате и възпитавате детето си, с идеята, че то след години ще трябва да е отговорен възрастен, няма от какво да се притеснявате.

Хората обаче са под напрежение от статиите за Норвежките и други европейски социални служби  и станаха особено чувствителни. Това е причината да се подават сигнали,  от странни по странни, като:

„Баща е издърпал ухото на детето си в парка“,

„Децата играят на улицата и са в риск  някой автомобил да не ги блъсне“,

„Детето на съседите плаче силно“ ( може да го малтретират)…..

„На съседите са им е спряно електричеството, децата трябва да бъдат  изведени“

„На горния етаж се карат и крещят един  на друг, а детето им е там и плаче. Вземете мерки“

Тъй като на тези сигнали трябва да се реагира, да се проучат, да бъдат разпитвани родители, съседи, учители и ред други хора, обществото постепенно свиква с мисълта, че шамаросването от едно време трябва да отстъпи пред други възпитателни мерки.  А, какви са те, могат да кажат по – младите и разумни хора, които се интересуват, консултират и се учат да бъдат добри родители.

Лошото обаче е, че  днешните 20 и няколко годишни, свикнали да получават всичко, което са поискали, да се дрогират и да мислят само за собствените си нужди, много трудно могат да бъдат отговорни родители. Не по-добре са и 30 и няколко годишните, отраснали в годините на прехода, в много случаи в разделени семейства, без самите те да са научени на ценности.

Каквото и да кажем, от 2020г., родителите ще трябва да се притесняват винаги, когато оставят сами децата си вечер до късно, когато ядосани, че имат слаба оценка в училище ги шамаросат, когато наследника им в училище се сбие или се държи грубо и невъзпитано. Защото вниманието веднага се насочва към семейството, и колкото и да ви е неприятно социалните служби могат да позвънят на вратата.           

В едно може да бъдете спокойни обаче – в България за един шамар, за това, че спи в една стая с брат си или сестра си или че родителите му са безработни и трудно свързват двата края, никой няма да ви вземе детето.

Подобни статии

Насилие върху децата в България

Насилието върху децата и къде сме ние? Повече от 200 деца в България годишно стават жертва на сексуално насилие. Физическо ма...

Статуси за нежни урагани

  Успял мъж е този, който може да задоволи всички желания на една жена. Успяла жена е тази, която може да си намери такъ...

Съвети от един специалист по бракоразводни дела

1. „За какво да сключвам брак, после да давам пари за дела за развод“ – това е заблуда….имаш ли деца и обща недвижима собств...

Разказ на норвежка майка, заживяла в България с децата си

Историята на Моника Петров, норвежка, която идва в България, след като се омъжва за българин. Шесте деца на Моника -норвежка ...