Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Насилие върху децата в България

Насилието върху децата и къде сме ние?

Насилие върху децата в БългарияПовече от 200 деца в България годишно стават жертва на сексуално насилие. Физическо малтретиране, психическо, пренебрегване на основните битови потребности на малолетните са около 2000 деца всяка година. Учудващото е, че в нашата държава 50-60 деца от 0-до 3 години са жертви на физическо насилие и то в семейството.

По данни  на Държавната агенция за закрила на детето, едно от всеки пет деца в Европа е жертва на сексуално насилие или злоупотреба, а между 70 и 85 процента от децата, които са жертви на сексуално насилие, познават извършителя. От агенцията констатират, че темата за сексуалното насилие над деца, все още е табу в България, поради което и сигналите за сексуално посегателство са по-редки.

Около 1300 деца всяка година са жертви на малтретиране в собствените си семейства, а всяко шесто дете от всички малтретирани е пострадало в училищната система. Много често учителите са и първите, които забелязват симптомите за преживяното насилие при децата . За съжаление много са и ситуациите, в които  точно в образователните институции се прикриват такива случаи,  за да не се наруши имиджа на училището.

Необходимо е освен актуализиране на правната рамка и повишаване на  ефективността на системата за сигнализиране и спешна интервенция, по – голяма гласност и отговорност на обществото.

При направено международно изследване на 15-годишните ученици, всички показатели за тормоза в училище у нас са по-високи от средните за Европа, а по физически тормоз заемаме незавидното второ място сред 54 държави.  В България  9,1% от децата казват, че са били бити или блъскани от други ученици поне няколко пъти месечно.  Само Хонконг ни изпреварва по дял на учениците в тази група – 9,5%.

Насилие върху децата в България

Една трета от деветокласниците в страната ни  се чувстват аутсайдери в училище, докато в другите страни в изследването   са около 17%. Нивото на стрес сред деветокласниците в България обаче е съизмеримо с това на техните връстници по света. Българчетата са амбициозни и като никога, стоят добре по удовлетворение от живота – по дял на доволните сме на 13-о място сред 70 страни и административни райони.

Децата у нас са в златната среда що се отнася до обичайните тревоги в училище – 55% от деветокласниците казват, че се притесняват много, дори да са добре подготвени за изпит.

На фона на връстниците си в другите страни  деветокласници в България изпъкват с амбиции– 67,2% от тях казват, че искат да са от най-добрите ученици в класа си при 59,2% средно за другите  изследвани страни.

Родителите у нас се проявяват в различна светлина – от една страна, се интересуват по-малко от училищните дела на детето си, но пък от друга – по-често помагат при проблеми. 93,7% от нашите деветокласници получават родителска подкрепа, когато имат трудности в училище, докато с това могат да се похвалят 90,6% от връстниците им в другите страни.

По “висене” в интернет, тинейджърите  губят повече време спрямо средното за всички страни, но пък по това си приличат с другите европейчета. През седмицата децата у нас “прахосват” 187 минути дневно в интернет при 146 минути средно за другите страни. Изглежда много, но толкова са в мрежата и 15-годишните в Швеция. Каквото е изпуснато през седмицата, се наваксва през уикенда – тогава дневният престой във виртуалното пространство се покачва на 211 минути, но толкова е и в Испания, Великобритания и др. Горе-долу по средата сме и по дял на децата, които закусват преди училище – 74,7% у нас, 78% за останалите страни от изследването.

По начин на прекарване на времето извън училище,  децата у нас не се различават съществено от връстниците си и даже в някои отношения са по-добре. В България например 78,3% от 15-годишните спортуват преди или след училище при 69,8% средно за другите страни.

Направено изследване обхваща страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, или това са всички страни от Евросъюза, както и Турция, Австралия, Япония, Южна Корея, САЩ, Нова Зеландия, Израел, Канада, Мексико, Чили.

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

Десет съвета, как да направим брака си успешен

Никой не влиза във връзка за цял живот с човека, в който е влюбен с идеята, че тя може някога да приключи. И в началото всич...

Съвети от един специалист по бракоразводни дела

1. „За какво да сключвам брак, после да давам пари за дела за развод“ – това е заблуда….имаш ли деца и обща недвижима собств...

Статуси за нежни урагани

  Успял мъж е този, който може да задоволи всички желания на една жена. Успяла жена е тази, която може да си намери такъ...

Как да се оправим с тези МЪЖЕ

Когато прочетем подобна статия, си казваме „Колко е вярно“, “Така е“, но колко от нас отнесени в бесния ежедневен ритъм си на...