Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Дете с аутизъм

Дете с аутизъмВ България се води статистика за децата, диагностицирани с аутизъм от 2014г. От тогава около 100 деца годишно се оказват с тази диагноза.

Какво трабва да знаем за ранните признаци на заболяването и как да помогнем на децата с аутизъм и семействата им да подбрят качеството им на живот?

Притеснително е, когато дете на  1 г. и половина  предпочита комуникация с жестове пред произнасянето на звуци,  или трудно имитира звуци, а след 2 годишна възраст детето само имитира говор или действия и не произнася спонтанно думи и фрази.  Не може да ползва говоримо езика, освен някои знакови сигнали за непосредствени нужди, или  издава определени звуци или думички, някои от които повтаря непрекъснато. Не може да следва елементарни команди, като “дай”, “ела”,  има особен стържещ тембър на гласа , трудно разбира обяснения, които връстниците му възприемат с лекота.

Повечето родители осъзнават обаче, че развитието на детето им не е като при останалите около 2,5 – 3 годишна възраст.

  • Детето с аутизъм е на пълно безразлично към околната среда и не му прави впечетление какво се случва около него. То не създава очен контакт с близките си, погледа му минава през тялото, все едно е прозрачно.
  • Не говори,  страни от другите и не  комуникира. Не реагира на името си. Създава впечатление, че не чува, докато е точно обратното, тъй като аутистичните деца имат изострена чувствителност към някой звуци, и обикновено те ги успокояват.
  • Детето аутист не търси близост с родителя, не обича да го гушкат, не реагира, когато му се карат. Не может да изпълнява команди, има слабо развити навици за самообслужване.  Предпочита контакт с предмети, не с хора и се привързва към определени предмети.
  • Не търси храна, проявява предпочитания само към някои точно определени храни, с които е свикнало и трудно свиква с нова по вид храна. Не се храни само, по добре приема пасирана храна, тъй като има проблем с дъвченето. Не контролира естествените си нужди.
  • Игровата дейност с играчките е нетипична, и не се заиграва с играчки като останалите деца. Не протяга ръце, когато му се подава нещо.
  • Някои от децата реагират стресово, когато определен ред в предмети, стаи, обкръжение е разместен и променен.
  • Плаче и се смее без логична причина, изглежда щастливо когато е само.
  • При някои от децата, особено на по-голяма възраст е възможна агресия към близките и автоагресия, натрапливи навици, ритуални поведенчески реакции. Проявяват хиперактивност или хипоактивност.

За всяко конкретно дете, развило аутизъм не са характерни всички горепосочени  признаци. Във всеки от случаите присъстват някои от тях, може да се появят и други, които са по-малко характерни. За да се диагностицират е необходимо да се направят консултации с педиатър, психолог, детски психиатър.

При такива  деца, консултациите със специалисти е задължителна. Колкото по-рано започне упорита и специализирана работа с тях, толкова по- добра социална адаптация ще имат за в бъдеще. Диагнозата не е лечима, но когато има съмнения за вече настъпили нарушения в развитието, трябва съвместно със специалистите да се разработи индивидуална терапевтична програма,  съобразена с конкретното дете.  Родителите е необходимо да  бъдат подкрепени и обучавани как да подпомагат детето си за всеки етап от развитието  му.

Други статии

Сълзици

Лесна рецепта за приготвяне за приготвяне на вкусното десертче – сълзици. Необходими продукти за 10 порции:500 гр. бу...

Рулца от тиквички

Ще споделя една много вкусна рецепта за рулца от тиквички. Идеална е за предястие със салатката през пролетно летния сезон и...

Домашни донати

Вкусни домашно приготвени донати. Ето и техните съставки:500 гр. брашно 80 гр. захар 5 гр. сол 20 гр. сухо мляко 2 пакетчет...

Вкусни пържоли с бекон и гъби

Пържоли от свинско с бекон и гъби Основно ястие за гости или по-специална домашна вечеря. Необходими продукти:6  свински п...