Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Опасностите в кухнята

Опасностите в кухнята – ТЕФЛОН

Широкорекламираният тефлон е търговското име на полимера „тетрафлуоретилен“. Той се използва освен в хранителната, още в химическата и електротехническата промишленост, медицината и в производството на военна и аерокосмическа техника.  В последните години използването на тефлона облекчи живота ни и ни спаси от досадните загаряния. Тефлонът обаче съдържа много токсични вещества, които с нагряването попадат във въздуха и продуктите. Колкото по-често се нагрява, толкова повече вредни вещества отделя. При нагряване тефлоновите съдове отделят и микроскопични частици, които дълбоко засядат в белия дроб и увреждат клетките му.

Преди 60 години при работници в тефлоновото производство  на компанията DuPont възникват симптоми на тежки белодробни заболявания. Веществата, които тефлонът съдържа, са свързани с повишен от затлъстяване, диабет, рак на щитовидната жлеза, безплодие, аномалии и изоставане в умственото развитие на децата.

Опасностите в кухнята – Тефлон

Ако имате тефлонов съд, печете в него не повече от десет минути на ден. Срокът на годност на тефлонов съд е не повече от една година. Когато проготвяте варива в тенджера, риска е по-малък, тъй като ястието не вдига опасни температури.

Имайте едно наум и:

  • Никога не пренагорещявайте празен тиган.
  • Не гответе на силен огън.
  • Осигурете добра вентилация в кухнята си. По време на готвене проветрявайте добре, за да се изведат изпаренията.
  • Изберете тежък незалепващ тиган. Леките тигани достигат по-високи температури по-бързо.
  • Избягвайте надраскване или повреждане на тигана. Ако покритието на тигана е наранено или се отлюспва, вероятността да се отделят токсични компоненти от него нараства. За предотвратяне на надраскване използвайте дървени или пластмасови прибори.
  • Подменяйте тигана всяка година, за да избегнете голяма част от горните рискове, или най-добре преминете на тигани с керамични покрития или алпака прибори за готвене.
Съдове за готвене
Съдове за готвене

Освен в съдовете за готвене, съставки от тефлона се съдържат в лосионите за лице и тяло, в пудрата, лака за нокти и крема за бръснене. Експерти смятат, че е много опасно те да се използват в козметиката. Бъдете много внимателни, ако козметиката съдържа думи като “fluoro”, “perfluoro” или PTFE, тъй като това са много опасни съставки на тефлона.

Коментари

avatar
  Абониране  
Известие ако

Подобни статии

Рецепта против алергична хрема

Алергичната хрема се дели на два основни вида – сезонна и несезонна. Често алергичната хрема се съчетава със сълзене и ...

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка

1. Яжте повече плодове и зеленчуци Правилното хранене предпазва от заболявания, които на първо място влияят на мозъка. Плодов...

Как да се спасим от камъни в бъбреците

Болните бъбреци са проблем на все повече хора. Бъбреците в човешкия организъм са един вид цедка на всички отпадъчни преработе...

За какво помага сока от магданоз

Накратко за сока от магданоз. Този сок е превъзходно средство при заболяване на пикочо-половия тракт и много помага (благодар...