Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Опасностите в кухнята

Опасностите в кухнята – ТЕФЛОН

Широкорекламираният тефлон е търговското име на полимера „тетрафлуоретилен“. Той се използва освен в хранителната, още в химическата и електротехническата промишленост, медицината и в производството на военна и аерокосмическа техника.  В последните години използването на тефлона облекчи живота ни и ни спаси от досадните загаряния. Тефлонът обаче съдържа много токсични вещества, които с нагряването попадат във въздуха и продуктите. Колкото по-често се нагрява, толкова повече вредни вещества отделя. При нагряване тефлоновите съдове отделят и микроскопични частици, които дълбоко засядат в белия дроб и увреждат клетките му.

Преди 60 години при работници в тефлоновото производство  на компанията DuPont възникват симптоми на тежки белодробни заболявания. Веществата, които тефлонът съдържа, са свързани с повишен от затлъстяване, диабет, рак на щитовидната жлеза, безплодие, аномалии и изоставане в умственото развитие на децата.

Опасностите в кухнята – Тефлон

Ако имате тефлонов съд, печете в него не повече от десет минути на ден. Срокът на годност на тефлонов съд е не повече от една година. Когато проготвяте варива в тенджера, риска е по-малък, тъй като ястието не вдига опасни температури.

Имайте едно наум и:

  • Никога не пренагорещявайте празен тиган.
  • Не гответе на силен огън.
  • Осигурете добра вентилация в кухнята си. По време на готвене проветрявайте добре, за да се изведат изпаренията.
  • Изберете тежък незалепващ тиган. Леките тигани достигат по-високи температури по-бързо.
  • Избягвайте надраскване или повреждане на тигана. Ако покритието на тигана е наранено или се отлюспва, вероятността да се отделят токсични компоненти от него нараства. За предотвратяне на надраскване използвайте дървени или пластмасови прибори.
  • Подменяйте тигана всяка година, за да избегнете голяма част от горните рискове, или най-добре преминете на тигани с керамични покрития или алпака прибори за готвене.
Съдове за готвене
Съдове за готвене

Освен в съдовете за готвене, съставки от тефлона се съдържат в лосионите за лице и тяло, в пудрата, лака за нокти и крема за бръснене. Експерти смятат, че е много опасно те да се използват в козметиката. Бъдете много внимателни, ако козметиката съдържа думи като “fluoro”, “perfluoro” или PTFE, тъй като това са много опасни съставки на тефлона.

Подобни статии

Здравословно отслабване с чай от ленено семе

Чай от ленено семе за отслабване и понижаване на високото кръвно. Лененото семе е природен лечител от векове. Подходящо е за ...

На война с холестерола

За справяне с холестерола и категоричното му влизане в норма, Ви препоръчвам следното: Вземете си 1 пакет чисто царевично бра...

Рецепта против алергична хрема

Алергичната хрема се дели на два основни вида – сезонна и несезонна. Често алергичната хрема се съчетава със сълзене и ...

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка

1. Яжте повече плодове и зеленчуци Правилното хранене предпазва от заболявания, които на първо място влияят на мозъка. Плодов...