Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Ползите и вредите от Facebook

Зукърбърг създава и регистрира Facebook  през февруари 2004г.  В световен мащаб към момента Facebook се ползва от около над 2 милиарда потребители. И го превръща в най-големия технологичен гигант.  Само за 5 години, броя на хората ползващи приложението се е удвоил. Не бива да пренебрегваме факта, че съществуват и около 83 милиона фалшиви профили.

Макар и многократно оплювани  и възхвалявани, популярността и влиянието на Facebook все още се увеличава. Дали го обичате или мразите,  няма абсолютно никакво избягване от него.

Дали промени по някакъв начин живота ни? Със сигурност. Даде ни повече възможности, но същевременно и извади на показ част от ежедневието ни, навиците ни, подробности за семейството, домовете, с какво се занимаваме, какво и кого харесваме. Дали е добро нещо? Как влияе на децата ни? Какви са предимствата? Какви са недостатъците?

Ето някои от многото начини, по които най-популярната социална мрежа засяга живота ни:

 • (+) Даде ни възможност да се свържем със съученици, близки и по-далечни познати, да възстановим отдавна изгубени приятелства. По този начин имаме връзка с хората, които са били или в момента са в нашия социален кръг. Имаме връзка с тях, можем  да споделяме общи неща, спомени, лични празници, срещи на випуска или други събития.
 • (-) Няма отрицателни последици. Напротив, възможността да общуваме с повече хора ни дава възможност да развиваме и себе си. Всеки един може да ти даде различни неща, независимо дали ще ти допаднат или не, все е от полза.
 • (+) Много лесна стана както организацията на благотворителни акции, така и на протести, музикални, тематични и всякакви регионални и национални събития.
 • (-)  Възможно е събитието организирано с някаква идеална цел,  с идеята да промени нещата към по-добро, да бъде „яхнато“ така да се каже от елементи с политически или други лични амбиции, което в края на краищата да го опорочат.
 • (+) Даде възможност да се създадат т.нар групи за взаимопомощ, в т. число на класа на детето ти, на спортния клуб, по народни танци или други
 • (-)  Зависи от групата, понякога могат да се вмъкнат хора, които гледат предимно собствения си интерес.
 • (+) Сигнали за нарушени права на деца, мошеничества, произвол, за които се самосезират отговорните общински и държавни институции
 • (-)  Гражданския контрол и съвест оказва вече натиск върху институциите и те се стараят повече да си вършат съвестно работата. Не винаги обаче реагират навреме и не по начина, по които се иска на обществото.
 • (+) Предлагане на стоки и услуги които сме търсили.
 • (-)  „Cookie”-тата работят безотказно. Хубавото е, че могат да ти предложат продукт, който си търсил на много изгодна цена, но някак си е дразнещо, защото нарушават личното ти web пространство.
 • (+) Насочено съдържание на връзките с публикации.
 • (-)  Facebook се самообучава. Много ясно, че като не харесвам спорт, за мен е по-добре да не навлизам в подробности в тази област, а само в нещата които ме интересуват. Малко разнообразие обаче от време на време не е излишно.
 • (+) „По статусите ще ги познаете“ Facebook разкрива емоциите по това което харесваме и споделяме. Преди време ми споделиха, че моя позната се развежда. Не останах изненадана. Статусите, които споделяше, говореха за сериозна личностна и емоционална криза. Същото се отнася и за леките флиртове и свалки. Голяма мъка, голяма драма.
 • (-)  Жените са много по-емоционални и по-прозрачни в това отношение. Лошото, е че може да наранят и да не се усетят. Внимавайте, социалните мрежи събират хората, но и ги разделят.
 • (+) Новините са по-бързи от когато и да било. Най-важното случило се навсякъде по света излиза във Face почти веднага след като се случило. Няма нужда да се харчат излишни пари за вестници, съдържанието им така или иначе го има в web пространството.
 • (-)  Фалшивите новини. Лошото е, че масово хората им вярват, настройват се и вземат страна по проблема. Впоследствие дори да се изясни, че е било фалшива новина, чувството остава. Редовно се ползва за политически цели. Негативизма и хейтърството е в разцвета си. Няма нищо по-лесно от това да критикуваш. Никой обаче не се ангажира да помогне за да се реши проблема.

За децата – какво е влиянието върху тях?

 • (+) За да имат Face се изисква да са навършили 13 години. Съвестния родител трябва да вложи много нерви и убеждения за да не позволи по-рано наследника му да се регистрира. Не че на 13 са много порасли и подготвени за клопките в социалните мрежи.
 • (-)  Лесен достъп чрез фалшиви профили;  слаби защитни стени при децата- дори въвличане в трафик; кибертормоз;

Ако децата ви са във Facebook, те трябва да са наясно с опасностите, а родителя да предприеме стъпки, за да ги защити като например коригиране на настройките за поверителност. Вашата работа като родител е да им обясните опасностите и да им помогнете, особено ако усетите,  че изпитват нещо, което ги кара да се чувстват неудобно или ги плаши.

 • (+) Мнозинството от децата и тийнейджърите използват социални мрежи, за да обсъждат работата в училище и споделят дискусии за домашните работи.
 • (-) Няма лошо да споделят идеи и обсъждат, но ако един напише домашното и просто го даде на другите, рано или късно може да се окаже, че наследника ни не може да се справя с предизвикателствата на живота, защото е свикнал всичко да получава наготово.

Има позитиви, има и негативи. Има статуси, които ни карат да се замислим за ценностите в живота, а после да си го продължим по старому. Споделяме начина си на живот, приятелския си кръг, интересите, пътуванията, ставаме лесни за разгадаване и манипулация.

Това е явлението на 21 век! Свиквайте и се приспособявайте!

Подобни статии

По-висок праг за детските добавки от юли 2016г

Увеличение на прага за достъп до семейни добавки за деца от 01 юли 2016г.г Уважаеми български майки, Съгласно чл. 4 от Закона...

ХРАНА ЗА УМА, или 6 правила за поддържане на здравето на мозъка

1. Яжте повече плодове и зеленчуци Правилното хранене предпазва от заболявания, които на първо място влияят на мозъка. Плодов...

Участвайте в "Родители в заетост"

В „Бюрата по труда“ в цялата страна от 29 септември 2017г., започва подаване на заявления по новия проект „Родители в заетост...

Какво значи да си обичана жена?

Жената е бездънен кладенец от емоции. На мъжете и с години да им обяснявате точно как се чувствате, какво мислите и защо го м...