Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Карнавал в Габрово “Няма такава държава! Има такъв град!”

Корените на карнавалите се губят в древността, някои учени ги свързват с Египет, където с пищни тържества отбелязвали прииждането на река Нил. Златното времe на карнавалните изяви е в студения за нас февруари. Маскирани по чудновати начини хиляди туристи посещават Рио де Женейро, Венеция, Дюселдорф, Кьолн, о. Малта, Ню Орлийнс в Щатите и  Перу. Според специалистите, съсредоточаването на карнавалите малко преди началото на пролетта се крие в техния общ произход и философия, а именно да се събуди заспалата природа, със задружните усилия на празнично и положително настроени хора, магове и жреци.

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Карнавал в Габрово във вида, в който си го представяме  се провежда от 1965г. Негови предшественици са така наречената “Олелийня”  и маскените балове, които се провеждат в града на Рачо Ковача през 1920г от тогавашните крупни фабриканти.
Карнавала се провежда по централните улици на Габрово в съботата около 17 май, който е официалния празник на града. Имал е много добри времена – когато цяла седмица на няколко сцени са се редували различни по жанр и възраст изпълнители, а работещите в габровските предприятия кубинци са превръщали шествието в незабравимо изживяване придавайки екзотичен привкус на събитието.
Мотото на тазгодишния карнавал, който ще бъде на 21 май 2016г е
„Няма такава държава. Има такъв град“

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина.  На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите в момента участници.
Макетите на актуални личности се правят през цялата година в карнавална работилница. В шествието традиционно участава разбира се градоначалника на града, като от 2011г. до сега това е кметицата Таня Христова, която в края на шествието ритуално отрязва опашката на небезивестната габровска котка.
Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"
През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени, концерти. И тази година не чакайте чалга.   Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата,  също и „Нощ на музеите“.

Духът на Карнавала може да се усети през цялата карнавална седмица, но в съботата на самото му провеждане сякаш времето спира. По централните улици движението на МПС -та е спряно, а почти всеки втори който ще срещнете независимо дали е дете или възрастен, е маскиран, гримиран и с карнавално облекло.

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"
Настроението е на 6, алкохола е в изобилие, а най-хубавото за тази година е, че синоптиците обещават слънце и перфектните 21 градуса.

Коментари

avatar
1 Коментари
0 Отговори
0 Последователи
 
Най-известни коментари
Топ коментари
1 Автори
iscrensoft Скорошни автори
  Абониране  
Най-нови Най-стари Най-гласувани
Известие ако
iscrensoft
Потребител
iscrensoft

Запис от карнавала
https://www.youtube.com/watch?v=T4rkhrHv72I

Подобни статии

Къща за гости "Минковски" до Орешака

Орешака е в непосредствена близост до Троянския манастир и Природонаучния музей в с. Черни осъм. В Орешака има много вили и ...

Исторически център Онгъла край Калиакра

Онгъла – едно място, на което трябва да заведете децата през лятната отпуска Онгъла се намира на изхода на с. Българево, в по...

Данината къща с. Кметовци

Данината къща в с. Кметовци е само на 11 км. от Габрово. Намира се на тихо място почти на края на селото.  Боженци е на ...

Почивка в с. Раювци, Еленски балкан

Почивка в едно райско кътче – с.Раювци, Еленски балкан Село Раювци се намира на брега на яз. Йовкоци, на 30 километра от Вели...