Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Карнавал в Габрово “Няма такава държава! Има такъв град!”

Корените на карнавалите се губят в древността, някои учени ги свързват с Египет, където с пищни тържества отбелязвали прииждането на река Нил. Златното времe на карнавалните изяви е в студения за нас февруари. Маскирани по чудновати начини хиляди туристи посещават Рио де Женейро, Венеция, Дюселдорф, Кьолн, о. Малта, Ню Орлийнс в Щатите и  Перу. Според специалистите, съсредоточаването на карнавалите малко преди началото на пролетта се крие в техния общ произход и философия, а именно да се събуди заспалата природа, със задружните усилия на празнично и положително настроени хора, магове и жреци.

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Карнавал в Габрово във вида, в който си го представяме  се провежда от 1965г. Негови предшественици са така наречената “Олелийня”  и маскените балове, които се провеждат в града на Рачо Ковача през 1920г от тогавашните крупни фабриканти.
Карнавала се провежда по централните улици на Габрово в съботата около 17 май, който е официалния празник на града. Имал е много добри времена – когато цяла седмица на няколко сцени са се редували различни по жанр и възраст изпълнители, а работещите в габровските предприятия кубинци са превръщали шествието в незабравимо изживяване придавайки екзотичен привкус на събитието.
Мотото на тазгодишния карнавал, който ще бъде на 21 май 2016г е
„Няма такава държава. Има такъв град“

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"

Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина.  На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите в момента участници.
Макетите на актуални личности се правят през цялата година в карнавална работилница. В шествието традиционно участава разбира се градоначалника на града, като от 2011г. до сега това е кметицата Таня Христова, която в края на шествието ритуално отрязва опашката на небезивестната габровска котка.
Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"
През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени, концерти. И тази година не чакайте чалга.   Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата,  също и „Нощ на музеите“.

Духът на Карнавала може да се усети през цялата карнавална седмица, но в съботата на самото му провеждане сякаш времето спира. По централните улици движението на МПС -та е спряно, а почти всеки втори който ще срещнете независимо дали е дете или възрастен, е маскиран, гримиран и с карнавално облекло.

Карнавал в Габрово "Няма такава държава! Има такъв град!"
Настроението е на 6, алкохола е в изобилие, а най-хубавото за тази година е, че синоптиците обещават слънце и перфектните 21 градуса.

Подобни статии

Приключенски уикенд - в пещера „ Голубовица“ , „Ухловица“ и „Алпийски тролей“

Колкото и да недоволстваме от политическото управление на милата ни родина, никой, никога не е казвал, че България не е прек...

Из прекрасните Родопи - Маршрут 1

МАРШРУТ: Добринище – Ковачевица – яз. Широка поляна – Триград 1 – ви ден Тръгване в възможно най-рано  ...

Почивка в с. Раювци, Еленски балкан

Почивка в едно райско кътче – с.Раювци, Еленски балкан Село Раювци се намира на брега на яз. Йовкоци, на 30 километра от Вели...

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Еко пътека Бъзовец започва от ж.п спирка Бъзовец, на 16 км от гр. Трявна. До спирката може да стигнете с лек автомобил или с ...