Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Важни промени за кандидатстване след 7-ми клас

През м. май 2017г. за първи път бала за прием в гимназиите след 7-ми клас ще се формира по коренно нов начин, заради промените в закона. Според новия закон за училищното образование, основно образование  ще се завършва в 7-ми клас всички и седмокласници ще трябва да влязат в средни училища. Кандидатстване след 8-ми клас от следващата учебна година няма да има.

Максималният бал ще е по точкова система – максимум 500 точки. През 2016г/2017г., учениците в 7-ми клас са с над 800 повече от миналата. Очаква се да се разкрият допълнителни паралелки, особено в големите градове. Какво трябва да знаят учениците, и най-вече родителите?

Важни промени за кандидатстване след 7-ми класТестовете по български език и математика остават същите, при тях промяна няма. Промяната е в начина на балообразуването. Максималният бал за класирането вече ще е 500 точки. Матурата по БЕЛ и по математика ще носи по 100 точки всяка. По правило те са удвояват и стават 200 по всеки предмет. Пълен отличник, който е отговорил пълно на всички въпроси в двата теста, ще има 400 точки. Ако ученикът има и две шестици от двата балообразуващи предмета в училище, например по математика и по български език, те се приравняват към 50 точки. 400 плюс 50 по единия предмет плюс 50 по другия е равно на максимален бал 500. Петиците, четворките и тройките също ще се приравняват към съответните им точки.

Тъй като е много вероятно да има ученици, които ще получат двойка на един от двата теста, или и по БЕЛ и по математика, на тях са кандидатстване в гимназиите ще се вземат оценките от балообразуващите предмети в училище и ще имат максимум 100 точки бал. Те също задължително подават документи за участие в класирането, но с този по-нисък бал ще влязат в не толкова предпочитано училище. Същото се случва и с ученици, които са болни по време на изпитите или по някаква причина не се явят. Самите балообразуващи оценки се определят от приемащата гимназия и може да не са само български и математика. Всяко училище ще има правото да избере предметите, които ще влизат в балообразуващата оценка от училище. За езиковите гимназии може да е по БЕЛ и английски, за техническите по математика и физика и т.н.

От министерството препоръчват новите начини за кандидатстване да се разясняват на родителски срещи, и да се стимулират учениците да пишат при кандидатстване повече желания, за да могат да се класират. При третото класиране ще се записват всички деца по бала им, като съответно слабите ученици ще остават в не толкова предпочитаните училища.

Изпитите през 2017 година ще бъдат по български език на 19 май, а по математика на 22 май. Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни.Тази година това ще може да става и електронно. Класиранията отново ще са три и последно четвърто или ” директорско ” класиране. Трябва да се знае, че тази учебна година за последен път ще кандидатстват и сегашните осмокласниците, които не са влезли миналата година в гимназии след 7 клас. Те са над 27 хиляди и ще се борят да влязат в непрофилирани и професионални гимназии.

Успех на всички седмокласници и на родителите им!

Други статии

Безплатни винетки за хората с увреждания

Как де се снабдите с безплатна винетка за 2016г. Хората с увреждания,  с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност  и сем...

Участвайте в "Родители в заетост"

В „Бюрата по труда“ в цялата страна от 29 септември 2017г., започва подаване на заявления по новия проект „Родители в заетост...

Салата от мариновани патладжани и чушки

В сезона на домашно приготвените туршии, ви препоръчвам едно вкусно изкушение от мариновани чушки и патладжани , което да при...

Най-бруталните нарушения в домовете за деца и възрастни с увреждания

от 168 часа Бити, недохранени и мръсни. Няколко са случаите, които през годините успяха да насадят мнение у хората, че домове...