Bg-baba.NET - Най-добрия сайт за бг баби

Вие биете ли децата си

Вие биете ли децата сиБиете ли детето си?
Въпроса звучи еднозначно. Може да кажем “да” или “не”. И в двата случая границите се размиват.
Някои хора пошляпват хлапетата рядко, когато много ги вбесят или са направили голяма пакост. Обикновено се стига до шамар, следват караници и обяснения, с какво и защо си е заслужил шамара. После нещата утихват, детето гледа известно време виновно. Тези деца, дори когато пораснат помнят тези шамари и дори могат да се сетят защо са ги ударили.  Не таят гняв, но винаги имат едно наум и когато взаимоотношенията се изкривят  си имат едно наум спрямо родителя, който ги е шамаросал.
Още по-добрата ситуация е, когато родителя съумее да запази хладнокръвие и спокойствие, и да прояви строгост и безкомпромисност, зачитайки личността на сина или дъщеря си, без да ги удря. Тежките думи и твърдия тон, повярвайте , могат да свършат  много по-добра корекционно-възпитателна работа, отколкото шамара.
Най-лошото е обаче, че има и семейства, в които шамарите са ежедневие, но за съжаление  се стига и до побоища, използване на точилки, колани и други предмети, които се стоварват върху децата.

Мислим си, че сме се променили, че сме станали по-толерантни и благоразумни, но дали е така. Разказите за детски служби в западните страни, които безкомпромисно разделят  деца от родителите им за един шамар, звучат стряскащо и особено при по-интелигентната прослойка от населението в България, този начин на възпитание вече се отрича.

Родители, които пребивават децата си обаче има и в по-бедни и социално слаби семейства, има и в такива на интелигентни и образовани родители.
Замислят ли се, какво причиняват на децата си и докъде могат да стигнат? Едва ли….
Знаят ли какво чувства детето им? Да предположим –мъка, обида, отчаяние. В такива семейства  подобно издевателство върху детето трае години.

Какво се случва с тези деца, кагато пораснат? Всъщност независимо дали са момчета или момичета, в повечето случаи повтарят модела на поведение на своите родители. За да ги предпазим от това, насилието в семейството им трябва да се пресече навреме. В най-добрия случай това става чрез самото дете – ако то прояви решителност и в един момент разкаже какво се случва с него, на това дете и семейство може да им се помогне.

По-големи възможности  имат родителите с по-добра работа и образование, в които алкохола и  бедността не съществуват като проблем.
Как ще общува  детето със социалния му и приятелски кръг, със бъдещия си съпруг, до  голяма степен зависи от семейството, в което е израсло. Ако е бито, подтискано, ако е развило страх и ниска самооценка,  голяма е вероятността да бъде и такъв родител.

Ако е момче, ще се отнася към съжителката си и децата си грубо и безцеремонно, за него няма да е проблем да използва физическото си надмощие върху тях, когато го раздразнят или не му се подчиняват, защото този начин на семейни отношения е виждал в семейството на своите родители. Ако е момиче, ще бъде склонна да търпи насилие върху себе си и да не може да защити децата си, ако е сам родител е твърде вероятно тя самата да е агресора.
Според изследванията на специалисти, последствията от малтретиране в детството, могат да бъдат:
Агресия и самоубийство; физически и психически увреждания; проблеми в общуването, ниско самочувствие, неспособност за учене, нарушения на съня ,  наркомании в тинейджърска възраст и алкохолизъм, самонаранявания, рисково поведение и ранна бременност, повишен риск от превръщане в жертва в домашна среда, антисоциални и престъпни деяния.

Отношенията между родителите и от родителите към децата е вътрешния дух на семейството и е главната сила, която така или иначе формира характера на детето.
Не посягайте на децата си! Не ги пренебрегвайте! Обичайте ги! Застанете до тях и колкото и да сте нервни и заети, и ядосани на държанието, и белите им, не бързайте да вдигате ръка!

Други статии

Еко пътека Бъзовец, регион Трявна

Еко пътека Бъзовец започва от ж.п спирка Бъзовец, на 16 км от гр. Трявна. До спирката може да стигнете с лек автомобил или с ...

Коронавирус... и кой как го приема

Няма спор, че живота на почти целия свят се промени за броени дни. Докато вируса беше в Китай, се възхищавахме, как строят б...

Важни промени за кандидатстване след 7-ми клас

През м. май 2017г. за първи път бала за прием в гимназиите след 7-ми клас ще се формира по коренно нов начин, заради променит...

Да купим ли таблет на 5 годишно

Да купим ли таблет на  5-годишно ? А, мога ли да попитам за какво му е? Със сигурност няма да му пуснете интернет план, ...